Mircea Coșea: Suntem în situația în care România este neguvernată. Asta nu e colectare, este ”adunătură” de bani
Autor: Mircea Coşea
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni traversează strada
Oameni traversează strada
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat pentru DCBusiness în ce situație economică se află România și mai ales de ce.

Profesorul Mircea Coșea a arătat că: ”Suntem în situația în care țara NU este guvernată. Nu avem guvern. Ce înțeleg eu printr-un un guvern? Înțeleg o coaliție, în cazul de față, care are un program de guvernare unic, acceptat de ambele părți, obiective comune, puncte de vedere comune, acțiuni comune. La momentul de față lucrurile sunt total invers. Există o discordanță evidentă între cele două partide în legătură cu măsurile care se iau. Este o presiune de neînțelegere pe sistem și pe măsuri a celor două partide care până acum încă nu le-am avut. Deci este, într-un fel sau altul, o părăsire de către actuala coaliție a intereselor pe care cetățeanul român le are în legătură cu viitorul său, pentru că deocamdată nu există niciun fel de predictibilitate în legătură cu soarta pe care economia României o are la nivelul întreprinzătorilor, la nivelul capitalului străin, dar și la nivelul cetățeanului. Noi nu știm ce ne așteaptă, pentru că nu există un punct de vedere comun. Acest guvern nu acționează ca o entitate unită, cu același punct de vedere, în legătură cu cele mai importante probleme pe care le avem acum”, a explicat analistul.

Economistul a continuat analiza spunând că: ”Pe de altă parte, în afară de această această neconcordanță a punctelor de vedere, măsurile pe care noi le tot auzim, dar care încă nu au apărut într-o formă oficializată, nu sunt deloc cele care ar trebui să fie luate. Măsurile care țin de reorganizarea administrativă a cheltuielilor publice sunt modeste, nu au ca fundament un punct de vedere bazat pe o strategie a reducerilor pe termen mediu și lung a acestor cheltuieli, care ar trebui să plece de la o nouă structură și o nouă organigramă a guvernului și a instituțiilor guvernamentale, de la o reformă administrativ teritorială, pentru că avem prea multe UAT-uri, prea multe cheltuieli. Deci sunt niște măsuri punctuale care până la urmă nici nu sunt puse în aplicare așa cum ar trebui. Dovadă este că secretarii de stat sunt redistribuiți pe alte funcții, se fac angajări și acum, apar noi instituții, chiar în domeniul în care se spune că ar trebui să se rezolve cheltuielile”, a mai arătat profesorul.

Analistul a vorbit și despre taxe: ”Partea a doua, impozitele și taxele pe care așa numita reformă bugetară vrea să le facă sunt, după părerea mea, total greșite, pentru că într-o astfel de perioadă. Când ai deficit, nu poți să aduni mai mulți bani la buget decât prin relaxarea mediului de afaceri, adică relaxarea economiei reale, care produce și care aduce la buget părți importante din ceea ce se realizează în economia reală. Or, în loc să facem acest lucru, așa cum se întâmplă în toate țările, așa cum s-a întâmplat de curând în anumite țări, iar exemplul aici Spania, Italia, guvernul aduce noi taxe, noi impozite pe mediul de afaceri, eliminarea facilități care să aibă la bază o strategie, fără să înțeleagă că anumite facilități sunt de fapt stimulente pentru ramuri care beneficiază de capacitatea de a atrage economia în sus. Deci este o încercare de a aduna bani oricum, fără niciun fel de grijă în legătură cu consecințele acestei adunături de bani, că nu pot să spun altfel, pentru că nu este o colectare”, a mai spus Mircea Coșea cu îngrijorare.

Economistul a mai spus că: ”Deci aceste măsuri, dacă sunt puse în aplicare - mă rog, aici ar putea să mai discutăm dacă necesită puterea politică și instituțională de a repune total în aplicare - dar dacă sunt puse în aplicare, economia României va fi într-o cădere absolut rapidă, iar în a doua jumătate a acestui an vom avea un număr mult mai mare de falimente, un număr mult mai mare de societăți cu capital străin care se vor retrage sau nu vor mai veni în România. Vom avea pentru prima oară o creștere a șomajului într-o manieră, să zicem, cu o distribuție inegală pe teritoriul țării, dar existența și o plecare a firmelor și a cetățenilor români în alte medii. Deci este o chestiune care nu trebuie s-o mai discutam decât în speranța că se va pune în practică pentru o altă ieșire, altfel economică și, până la urmă, și antinațional”, a subliniat Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel