Mircea Coșea: Suntem într-o economie de război; Guvernul nu ne protejează
Autor: Oana Pavelescu | 23 noi 2022, 15:45
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul și analistul de economie Mircea Coșea a făcut pentru DCBusiness o scurtă analiză a ceea ce ne așteaptă în anul următor dar și ceea ce poate face fiecare român ca să se protejeze în fața provocărilor financiare ce vor veni în 2023.

Analistul economic Mircea Coșea a început prin a face o scurtă radiografie a măsurilor luate de guvern Guvern: ”Cam la toate operațiunile acestea de creștere a pensiilor și tot ceea ce a făcut Guvernul până acum, din punctul meu de vedere, e o expresie clară a precarității în care se află în economia românească. Nici măcar nu s-a putut ajunge la un volum de plată care să asigure acoperirea inflației. Toate aceste plăți sociale, cadourile astea care se fac, pe criterii care au ajuns să fie, și în funcție de vârstă, ceea ce nu este deloc corect în economie, de două ori pe an, arată că, de fapt, economia este într-o stare foarte complicată, că guvernul nu a renunțat la alimentarea bugetului prin inflație și din acest punct de vedere nu mă aștept la măsuri importante în următoarea etapă”. 

Mircea Coșea a continuat pe același ton pesimist spunând că: ”Nu cred că vom avea nici un fel de măsuri care să ducă la o relansare a economiei și o aducție de valoare adăugată suplimentară care să alimenteze bugetul pe o cale sănătoasă. Va continua Guvernul să lucreze pe veniturile din inflație, așa încât, repet, concluzia mea este că suntem neprotejați. Populația României nu e protejată de guvernanți care nu realizează că suntem într-o economie de război, în care obligația primară a acelora care guvernează, este aducerea societății într-o situație de siguranță în fața oricăror vicisitudini de natură militară sau de altă natură, care pot să distorsioneze viața populației”. 

Analistul a continuat afirmând că: ”Suntem în situația în care veniturile scad și inflația crește, deci, ceea ce putem să facem este să ne gospodărim singuri. Adică eu fac apel la această protecție pe care noi trebuie să o înțelegem ca fiind singura noastră formă de apărare în perioada care vine în viitoarele luni, ca vor fi șase, că vor fi nouă luni,  nu știm. Anul 2023 nu se anunță un an bun. Și atunci, asta înseamnă că trebuie să fim foarte, foarte cum ne gospodărim veniturile, în funcție de cheltuielile pe care le facem”. 

Mircea Coșea a atras atenția mai departe spunând că este nevoie de: ”Multă atenție în ceea ce privește investițiile pe care vrem să le facem. Dacă cineva mai dorește așa ceva, sigur că se pot face anumite speculații pe piața imobiliară, care e într o situație complicată. Dar foarte mare grijă. Nu trebuie să omitem efortul pe care trebuie să îl facă în viitor cei care au credite. Amânarea plății dobânzilor și a ratelor trebuie să fie făcută numai în măsura în care cel care decide așa ceva știe într-o manieră precisă că la data la care va începe să plătească ratele va avea o situație economică stabilă. Trebuie sa existe o grija foarte importantă în legătură cu plata facturilor. Astăzi s-a votat în Parlament legea care nu cuprinde eșalonarea plății facturilor. Asta înseamnă că apare o situație clară de debranșare masivă a populației. Toate lucrurile astea sunt niște apăsări de natură monetară pe fiecare cetățean în parte, așa încât fiecare trebuie să evite intrarea într-o criză a lichidităților. Adică să nu cumva să rămână fără bani după ce trec aceste sărbători de iarnă, Crăciunul care va consuma mult din rezervele familiilor”, a apreciat analistul economic și a continuat spunând că ”la noi Crăciunul este un element atât de important încât mergând pe ideea latină, că latini suntem în gândire, vom trăi momentul și nu ne vom gândi foarte mult în viitor”. 

Mircea Coșea a atras atenția că: ”Concluzia este că nu suntem protejați, nu suntem în grija guvernanților noștri. Suntem considerați o masă de creare a veniturilor bugetare prin prețurile inflaționiste și facturile mari. În aceste condiții, grija pentru viața noastră de fiecare zi cade seama fiecăruia dintre noi. Este o situație care nu e unică în istorie. S-au mai întâmplat de foarte multe ori când populațiile, popoarele au reușit să iasă la liman, prin operațiuni care țin de propria grijă față de ziua de mâine. Sigur că apar și lucruri care sunt extrem, extrem de încurajatoare. Spre exemplu, pentru mine, faptul că nu Guvernul, ci o asociație de fermieri a reușit să preia controlul asupra unei fabrici de zahăr sau chiar a două fabrici de zahăr,  arată că această auto gospodărire, aceasta auto grijă față de situația zilei de mâine, acționează la nivelul populației și este un lucru  foarte bun”.

Citește și: Mircea Coșea: BNR nu mai are rolul acela de gânditor serios

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe