Misiune: ”Apărare totală”! Planurile Poloniei pentru președinția Consiliului Europei

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Donald Tusk
Donald Tusk
Polonia își începe mandatul cu ambiții mari și promisiuni de a transforma Europa într-un spațiu mai sigur.

La 1 ianuarie 2025, Polonia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Ungaria, marcând un transfer de la politicile pro-Rusia ale lui Viktor Orbán la o abordare fermă împotriva Kremlinului, condusă de premierul polonez Donald Tusk. Această tranziție a fost salutată de lideri din capitalele europene și Kiev, care văd în Polonia un partener de încredere pentru securitatea regională și consolidarea proiectului european, scrie Die Welt.

Mesaje de susținere din partea liderilor UE

Cancelarul german Olaf Scholz și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au transmis mesaje de sprijin pentru mandatul Poloniei. Scholz a subliniat cooperarea strânsă necesară în „vremuri pline de provocări”, iar von der Leyen a lăudat „spiritul european” al Varșoviei.

Aceste declarații vin pe fondul tensiunilor din mandatul anterior al Ungariei, caracterizat de apropierea de Moscova și lipsa unui leadership eficient în cadrul Consiliului UE. Polonia, însă, promite o schimbare radicală, axată pe securitate, migrație și coordonarea între statele membre.

Prioritățile Poloniei: securitate și migrație

Motto-ul președinției poloneze, „Securitate, Europa!”, reflectă preocuparea pentru consolidarea apărării în fața amenințărilor rusești. Polonia a cerut o creștere a cheltuielilor europene pentru apărare, depășind pragul de 2% din PIB recomandat de NATO. În 2024, Polonia a alocat deja peste 4% din PIB pentru apărare, iar în 2025 această valoare ar putea crește la 5%.

Pe lângă componenta militară, Polonia promovează și o abordare integrată a apărării, vizând contracararea atacurilor cibernetice, dezinformării și altor forme de război hibrid. În ceea ce privește migrația, Varșovia dorește o reformă a politicii europene, opunându-se mecanismului de redistribuire a refugiaților și propunând măsuri stricte la granițele UE.

Construcția unui „Scut al Estului” de-a lungul graniței polono-belaruse este o altă prioritate majoră. Polonia vede migrația controlată de regimul Lukashenko drept o formă de război hibrid și dorește sprijin financiar din partea UE pentru întărirea securității frontierei.

Relații tensionate cu Ungaria

Un simbol al noii direcții a Poloniei este decizia de a exclude ambasadorul Ungariei și premierul Viktor Orbán de la ceremonia oficială de preluare a președinției. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a criticat vehement mandatul Ungariei, acuzând-o că a lăsat „150 de subiecte nerezolvate” și că a favorizat interesele Rusiei în detrimentul celor europene.

Provocări pentru Germania și UE

Abordarea fermă a Poloniei reprezintă o provocare pentru Germania, care are dificultăți în a îndeplini obiectivele de apărare și reformă a politicilor de migrație. De asemenea, situația internă din Polonia, inclusiv criza privind statul de drept și viitoarele alegeri prezidențiale, ar putea influența mandatul său la nivel european.

Cu toate acestea, poziția Poloniei de lider în UE este consolidată de alianțele sale cu Danemarca, care va prelua președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului, și de statutul lui Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, bine conectat la rețelele politice europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Mina / sursa: Freepik.com
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
China. Foto: pexels.com

Mega-planul în 15 puncte de dezvoltare a Chinei

China anunță măsuri pentru dezvoltarea provinciilor...

Vin. Foto: pexels.com
Bună dimineața!
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Diamante
Nave petroliere / Foto: Freepik
Estimări și prognoze / FOTO: Freepik
Microsoft
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Arhivă
Avioane de luptă / FOTO: Wikipedia

China surprinde cu noile ei avioane de luptă

La sfârșitul anului trecut, China a dezvăluit nu  unul,...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații la început de zi

Astăzi analizăm subiecte care provoacă dezbateri și aduc...

Întrerupător / Foto: Freepik
Tiraspol / Foto: Taco Witte / Flickr
Donald Tusk
Instalație de gaz / Foto: Arhivă
Bani, lei / Foto: Agerpres
Bursa de Valori București

Bursa a închis în creștere prima săptămână din 2025

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe...

Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik
Alimente / sursa foto: Freepik.com
Benzinărie goală / FOTO: Unsplash

Cât costă benzina și motorina astăzi, 3 ianuarie 2025

Diferențe majore față de prima zi a anului!

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la București a pășit cu dreptul în 2025

Bursa de Valori București (BVB) a deschis vineri...

Avion de luptă / FOTO: Captură ecran

Cel puțin 100 miliarde de euro pentru un nou avion de luptă

Trei giganți din domeniu au primit misiunea de a...

Airbus / FOTO: Pagina de Facebook a Airbus

pixel