Misterioase unde radio vin din mijlocul Căii Lactee
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Astronomii sunt bulversați că nu înțeleg care este sursa undelor radio
Astronomii sunt bulversați că nu înțeleg care este sursa undelor radio
Toate obiectele cerești emit unde radio - planete, stele, stele moarte și chiar asteroizii. Dar cercetătorii de la Universitatea din Sydney au detectat recent semnale radio care nu corespund niciunei surse cunoscute. Undele, care provin din apropierea centrului Căii Lactee, nu par să provină de la niciun fel de stea, planetă sau rocă spațială pe care oamenii de știință le-au mai văzut până acum.

Chiar mai ciudat de atât este faptul că intensitatea acestui semnal a crescut și a scăzut dramatic în doar câteva luni. În schimb, majoritatea obiectelor din galaxie nu se schimbă prea mult de la un an la altul - și, prin urmare, nici undele lor radio.

"Semnalul se activează și se dezactivează aparent la întâmplare. Nu am mai văzut niciodată așa ceva", a declarat într-un comunicat de presă Ziteng Wang, autorul principal al noului studiu și doctorand în fizică la Universitatea din Sydney.

O lucrare care descrie descoperirea a fost publicată marți în The Astrophysical Journals. În ea, Wang și coautorii lucrării au concluzionat că sursa misterioasă a acestui semnal radio "poate reprezenta o parte a unei noi clase de obiecte".

Oricare ar fi obiectul misterios responsabil pentru acest fenomen, acesta a emis unde radio puternice în cea mai mare parte a anului 2020. Cercetătorii au detectat șase semnale pe parcursul a nouă luni, folosind radiotelescopul ASKAP din vestul Australiei.

După aceea, echipa a încercat să găsească obiectul în lumină vizibilă, dar nu a reușit să găsească nimic. Nu l-au putut găsi nici în lumina cu raze X sau în infraroșu.

Așa că au trecut din nou la undele radio, la început folosind radiotelescopul Parkes din Australia, dar au pierdut sursa semnalului și nu au mai putut detecta nimic pentru o vreme. Apoi au apelat la un alt radiotelescop - observatorul MeerKAT din Africa de Sud - și au observat zona timp de 15 minute la fiecare câteva săptămâni.

Demonstrat științific: AXA RĂULUI există în Univers

În cele din urmă, au mai prins o dată semnalul radio, dar acesta a dispărut într-o singură zi. Acest lucru a fost ciudat, deoarece cele șase semnale pe care le surprinseseră cu ASKAP au durat fiecare săptămâni.

"Acest obiect a fost unic prin faptul că a început invizibil, a devenit luminos, s-a estompat și apoi a reapărut. Acest comportament a fost extraordinar", a declarat în comunicat Tara Murphy, profesor la Universitatea din Sydney, care este conducătorul de doctorat al lui Wang.

Murphy și Wang nu se referă la luminozitatea vizuală - un semnal radio "luminos" este doar unul puternic.

Într-un e-mail, Murphy a declarat pentru BUsiness Insider că "acest lucru îl face neobișnuit".

"Obiectele care sunt fierbinți (de exemplu, stelele) emit de obicei lumină vizibilă, motiv pentru care am exclus o stea normală ca fiind una dintre interpretările posibile pentru acest obiect", a scris ea. "Ar putea fi o stea foarte foarte rece, care este prea slabă pentru a se detecta lumina vizibilă de la ea, dar care are explozii radio strălucitoare".

Semnalul radio misterios are unele trăsături comune cu semnalele unei clase de obiecte numite "tranzitorii radio din centrul galactic" care au fost descoperite în anii 2000. Dar cercetătorii nu știu prea multe nici despre aceste obiecte, cu excepția faptului că emit unde radio de joasă frecvență, foarte polarizate, fără raze X detectabile. Cu toate acestea, noul semnal are proprietăți care nu se potrivesc cu cele ale transienților radio.

"Oricum, nu înțelegem cu adevărat aceste surse, așa că acest lucru sporește misterul", a declarat în comunicat co-supervizorul lui Wang, David Kaplan de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel