Ajutorul de încălzire. Model de cerere și declarație pe proprie răspundere

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Încălzirea locuințelor rămâne o problemă
Încălzirea locuințelor rămâne o problemă
După scumpirile apărute la gaze și energie electrică Guvernul a decis să adopte măsuri de protecție a consumatorilor vulnerabili.

Astfel Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2021. Principalele măsuri de sprijin în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice reglementate de lege sunt acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței și a ajutoarelor pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului.

Actul normativ prevede acordarea de ajutoare pemtru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și pentru încălzirea cu combustibili solizi și/sau petrolieri, pe perioada sezonului rece, precum și acordarea unui supliment pentru energie pe tot parcursul anului.

Legea stabilește limita maxim a veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire și supliment pentru energie, precum și cuantumul ajutoarelor, respectiv prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Având în vedere că legea intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2021, de la această dată se abrogă OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat Norme metodologice de aplicare a noii legi. În acest sens, a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Turcan: Primăriile, cel mai important rol în acordarea ajutorului pentru consumatorul vulnerabil

Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se reglementează stabilirea documentelor ce trebuie prezentate de solicitanţii de ajutor pentru încălzirea locuinţei și/sau de supliment pentru energie, cetăţeni români şi străini sau apatrizi, respectiv cererea şi declaraţia pe propria răspundere privind componenţa familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, bunurile mobile și imobile deținute, sistemul de încălzire utilizat;

Ajutoarele se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componența familiei şi veniturile acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deținute.

- actualizarea formularului de cerere și declarație pe propria răspundere, conform prevederilor Legii 226/2021;

- procedurile specifice de stabilire a nivelului consumului individual de energie termică/gaze naturale/energie electrică în cazul beneficiarilor de ajutor pentru încălzire;

- stabilirea documentelor emise de furnizori şi de asociaţiile de proprietari/locatari care vor sta la baza calculului ajutorului efectiv de care beneficiază familia ori persoana singură şi elaborarea modelelor acestor documente;

- stabilirea formulelor de calcul pe baza cărora furnizorii de energie termică calculează ajutorul efectiv de care beneficiază familia ori persoana singură;

- stabilirea documentelor de plată pe baza cărora agențiile pentru plăți și inspecție socială județene decontează sumele cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinţei şi virează sumele aferente în conturile deschise de furnizori.

AICI documentele necesare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel