Modificările fiscale, atacate de USR la CCR. Florin Jianu: Mediul de afaceri va trebui să suporte costuri mai mari

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Florin Jianu
Florin Jianu
Ordonanța Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal complică și mai mult viața IMM-urilor iar perspectiva ca CCR să nu se pronunțe după ce USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe suprataxarea muncii part-time, despre care spun că este "una dintre numeroasele modificări nocive aduse de Coaliția PSD-PNL-UDMR Codului fiscal, prin ordonanță de Guvern" mai adaugă o complicație pentru mediul privat.

În acest context am cerut domnului Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR), să ne spună cât de importante sunt modificarile din parlament și cât de afectate sunt IMM-urile dacă CCR nu se pronunță anul acesta.

Florin Jianu a explicat pentru DCBusiness că: ”Având în vedere că legea a fost contestată, la 1 ianuarie mediul de afaceri va fi nevoit să suporte costurile ridicate atât cu privire la prețul forței de muncă (se vor suporta contribuțiile la nivelul noului salariu minim adoptat) cât și cu privire la impozitul pe clădiri”, a explicat președintele CNIPMMR și a continuat punctând că: ” Prin urmare, pentru susținerea întreprinderilor ar fi fost de dorit să se pronunțe CCR-ul iar contribuțiile salariale să fie aplicate la nivelul salariului plătit pentru munca prestată (part-time)”.

Șeful Consiliului Național al IMM-urilor a mai punctat și că: ”Totodată legea de aprobare a ordonanței 16/2022 venea să clarifice regimul fiscal aplicabil companiilor prestatoare de servicii de contabilitate / consultanță fiscală”, a conchis Florin Jianu.

Documentul poate fi studiat aici

"Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal. Până la finalizarea procedurii parlamentare, ordonanța putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului, care nu a făcut acest lucru.

Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale", transmit cei de la USR.

La rândul său, deputatul neafiliat Ionel Dancă, membru al Forţa Dreptei, a afirmat că ordonanţa de modificare a Codului fiscal "este pentru economia României o nouă Ordonanţă 114, de creştere a fiscalităţii, care loveşte în sectoarele economice cele mai dinamice".

"Această ordonanţă loveşte în microîntreprinderi, în PFA-uri, liber-profesionişti şi în oamenii muncitori care au dreptul să muncească part-time şi să plătească taxe şi contribuţii exact pentru munca prestată, nu pentru nevoile de cheltuială publică pe care le are coaliţia de guvernare PSD - PNL - UDMR. Împreună cu colegii deputaţi de la USR, noi, deputaţii Forţa Dreptei, dorim să sesizăm la CCR şi să oprim intrarea în vigoare a acestei legi", a transmis Dancă.

Este așteptată mutarea Guvernului

Sesizarea urmează a fi discutată de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 14 decembrie 2022. Este vorba despre dosarul nr.2659A/2022 - Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale (PL-x nr. 628/2022), obiecție
formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de deputați neafiliați. 

Potrivit unor surse, în cazul în care CCR va decide că aceste modificări sunt neconstituţionale, Guvernul României ar lua în calcul adoptarea unei noi ordonanţe de urgenţă care să cuprindă modificările respective. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel