Monetăria Statului primeşte fonduri pentru investiţii, în perspectiva adoptării euro
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Hotărâre de Guvern pentru a asigura Monetăriei Statului sursa de finanţare în vederea investiţiilor, adoptată miercuri.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre pentru a asigura Monetăriei Statului sursa de finanţare necesară în vederea derulării proiectelor de investiţii, precum modernizarea tehnologică a capacităţii de producţie, dezvoltarea sistemelor informatice sau reabilitarea spaţiilor existente.

Conform unui comunicat transmis de Guvern, hotărârea vizează aprobarea repartizării sub formă de vărsăminte la bugetul de stat a cotei din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit realizat de Regia autonomă "Monetăria Statului" pentru exerciţiul financiar al anului 2021.

"Actul normativ prevede repartizarea sub formă de vărsăminte la bugetul de stat a unei cote de 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit pentru exerciţiul financiar al anului 2021 (prin derogare de la prevederile OG nr. 64/2001 privind repartizarea a 90% din profitul societăţilor naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome)", informează Guvernul.

Citeşte şi: Adrian Vasilescu explică de ce adoptarea euro e mai complicată în România

Astfel, se asigură sursa de finanţare necesară pentru derularea proiectelor de investiţii strategice ale Regiei, întrucât repartizarea cotei de 90% ar afecta sursa proprie de finanţare a Regiei, conducând la înregistrarea unui deficit de 1,05 milioane lei şi la imposibilitatea realizării investiţiilor pentru anul 2022, precizează aceeaşi sursă.

"RA Monetăria Statului derulează în prezent un amplu program de investiţii care are ca scop modernizarea tehnologică a capacităţii de producţie, în vederea dezvoltării şi consolidării activităţii de producţie pentru îndeplinirea condiţiilor necesare baterii monedei de circulaţie, precum şi în perspectiva adoptării monedei unice europene de către România, dezvoltarea sistemelor informatice, modernizarea şi reabilitarea spaţiilor existente, iar pe termen lung relocarea Regiei prin construcţia unui sediu secundar în zona periferică a municipiului Bucureşti", reiese din comunicat.

Monetăria Statului este regie autonomă de interes naţional, aflată în subordinea Băncii Naţionale a României, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară şi asigură fabricarea monedelor metalice româneşti destinate circulaţiei monetare. Guvernul menţionează că RA Monetăria Statului nu a beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat pe toată perioada de funcţionare, toate investiţiile realizându-se din surse proprii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel