Morgan Stanley: SUA ar putea să evite recesiunea în 2023, Europa nu va fi la fel de norocoasă

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Morgan Stanley: SUA ar putea să evite recesiunea în 2023, Europa nu va fi la fel de norocoasă / Foto: Pixabay
Morgan Stanley: SUA ar putea să evite recesiunea în 2023, Europa nu va fi la fel de norocoasă / Foto: Pixabay
Economiile Marii Britanii şi zonei euro este posibil să intre în recesiune anul următor, susţin analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, însă SUA ar putea evita, la limită, recesiunea graţie unei pieţe a muncii rezistente, transmite Reuters.

În acelaşi timp, redeschiderea aşteptată a Chinei după aproape trei ani de restricţii în contextul COVID-19 ar urma să conducă la o revenire atât a economiei chineze cât şi a altor economii emergente din Asia, adaugă analiştii Morgan Stanley într-un raport publicat duminică.

"Riscurile sunt orientate în jos", se precizează în acest raport, conform căruia economia mondială va înregistra anul viitor un avans de 2,2%, mai puţin decât cea mai recentă prognoza de creştere a Fondului Monetar Internaţional, conform căreia PIB-ul Mondial va înregistra anul viitor un avans de 2,7%.

Analiştii de la Morgan Stanley prognozează pentru 2023 o diferenţă semnificativă între economiile dezvoltate "în sau aproape de recesiune", în timp ce economiile emergente ar urma să înregistreze o "revenire modestă", dar cu toate acestea relansarea globală ar pute să rămână evazivă. Economia chineză este preconizată să crească cu 5% în 2023, depăşind ritmul mediu de creştere de 3,7% aşteptat pentru ansamblul pieţelor emergente, în timp ce grupul primelor 10 state dezvoltate ar urma să înregistreze un avans de doar 0,3%.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat dobânzile în acest an pentru a contracara o inflaţie accelerată, iar în cazul SUA, analiştii de la Morgan Stanley prognozează că Rezerva Federală va continua să majoreze costul creditului în 2023 pe măsură ce inflaţia va rămâne la un nivel ridicat după ce va atinge vârful în ultimul trimestru al acestui an.

"Economia americană va evita, la limită, recesiunea în 2023 dar aterizarea nu se va resimţi ca fiind una lină deoarece ritmul de crearea de noi locuri de muncă va încetini semnificativ iar rata şomajului va continua să crească. Efectul cumulat al înăspririi politicii monetare în 2023 se va răsfrânge şi în 2024, rezultând doi ani de creştere foarte modestă", se arată în raportul Morgan Stanley.

Şi la nivel global, vârful de inflaţie ar urma să fie atins în cursul trimestrului patru, susţin analiştii de la Morgan Stanley iar dezinflaţia va fi tema principală a anului următor.

Cum și cu cât vor crește pensiile. Marcel Ciolacu, declarații de utlimă oră

În primul rând, președintele PSD a precizat că ”nu toate pensiile cresc cu acelaşi procent. Sunt pensii de 1.500 de lei, acolo trebuie o majorare mai mare", a spus politicianul. 

Ce nu este și ce este corect!

”Sunt încă în România pensii de 1.500 – 1800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare. La 1800 de lei, 15% reprezintă 270 de lei lei, i se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai vin 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, vine o mărire de 3.000 de lei, nu e corect” a explicat liderul PSD.

În privința pensiilor speciale, Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că acestea ”nu intră în categoria pensiilor speciale”. Legat de acestea din urmă, el a susținut că, în acest caz, ar urma să fie majorată doar partea de contributivitate. ”Chiar și pensiile speciale au o componentă de contribuție și este corect, iar, prin lege, se va mări numai contribuția, nu și partea specială” a spus liderul PSD.

O nouă lege  

Întrebat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii Subiectiv, dacă acesta este punctul său de vedere, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu, nu, este foarte clar, așa va veni propunerea din partea ministrului Muncii și a ministrului de Finanțe. E și corect așa, nu pot să-ți dau mărirea pe partea de special. Oricum, vom veni cu legea până în 31 decembrie”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile simineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels

pixel