Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Motorină
Motorină
Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi umbrită de discuțiile privind majorarea, începând de anul viitor, a accizelor la carburanți. De câteva luni bune, benzina și motorina se mențin, în România, pe un trend de scădere. 

Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din Asia şi Orientul Mijlociu vor scădea, pe măsură ce continentul european caută alternative la motorina rusească în această iarnă, transmite Bloomberg.

Sosirile de motorină şi păcură în Uniunea Europeană din Marea Britanie şi SUA ar putea urca până la peste 290.000 de barili pe zi, un volum fără precedent după luna iulie 2018, potrivit estimărilor Bloomberg pe baza datelor furnizate de firma de consultanţă Kpler.

Lucrări de mentenanță

Exporturile de motorină din zona coastei golfului SUA au crescut odată cu finalizarea lucrărilor de mentenanţă la rafinării. În timp ce livrările spre clienții din America Latină au fost afectate de înrăutăţirea blocajelor survenite pe Canalul Panama, creând un stimulent pentru a direcţiona navele spre Europa.

Estimările pentru luna decembrie au inclus nave care sunt deja în marş de pe coasta golfului SUA şi unele nave care sunt programate să plece în zilele următoare. Importurile ar putea fi revizuite în sus dacă şi mai multe cargouri vor fi observate de-a lungul lunii.

Accize și prețuri

În ceea ce privește acciza la carburanți, Guvernul se gândeşte să indexeze preţul acestora cu rata inflaţiei. Ceea ce înseamnă că românii vor plăti mai mult pentru carburanţi de la 1 ianuarie, mai exact cu 60 de bani în plus pentru fiecare litru. La aceste scumpiri se pot adăuga şi cele provocate de variaţia barilului de petrol pe pieţele internaţionale. 

Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, Guvernul analizeză două variante. Primul scenariu al majorării accizelor presupune trei creşteri în 2024: în ianuarie, aprilie şi iulie, cu câte 20 bani în plus pentru fiecare litru de combustibil după fiecare majorare. A doua variantă presupune o singură majorare, de aproximativ 60 de bani per litru, chiar din ianuarie.

Deocamdată, în România carburanții nu se scumpesc. Dimpotrivă. Motorina, spre exemplu, s-a ieftinit, vineri, pentru a treia zi consecutiv, în condițiile în care benzina a rămas, practic, la același preț din ultimele zile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Forajul din perimetrul Caragele, reluat de Romgaz

Neptun Deep este în grafic pentru începerea producţiei...

Nvidia, aprope de o evaluarea de 2 triliolane de dolari

Acțiunile producătorului de cipuri au crescut vineri cu...

Soluție olandeză pentru dezvoltarea cipurilor

Este vorba despre un program special ce presupune,...

Binance, amendată din cauza activităților ilicite

După ce de-a lungul timpului platforma de criptomonede...

Pensia de urmaș. Când încetează plata și când se reia

Legea pensiilor prevede condițiile în care pensiile de...

Acțiunile europene au închis vineri pe un trend ascendent

Acțiunile europene au închis vineri la un maxim record...

Explicațiile ANAF despre problemele sistemului e-Transport

ANAF a transmis un comunicat în care abordează...


pixel