Mugur Isărescu: ”Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Riscul există”
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Isărescu a punctat vulnerabilitățile sectorului bancar al României
Isărescu a punctat vulnerabilitățile sectorului bancar al României
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat, joi, la o conferinţă de presă, că "avem o creştere foarte rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză". În același timp, el a declarat că țara noastră nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro.

„Și Bulgaria are inflație mai mare. (...) N-au deficitele fiscale pe care le are Romania”, a precizat Isărescu, amintind că au fost episoade de panică în rândul consumatorilor, care s-au grăbit să cumpere ulei, să-și facă plinurile la mașini. 

Ai nevoie de o situație fiscală bună

"Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situație fiscala buna", a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit spuselor sale, noi nu mai avem o situație fiscală bună de ani buni, nu mai avem de unde sa reducem impozite, sa acordăm ajutoare.

Păi, de unde? 

Isărescu a precizat că faptul că depindem mai puțin de gaze naturale și petrol din Rusia, ne ajută, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul. Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol.

În același timp, guvernatorul BNR a recomandat ”mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine, a spus Mugur Isărescu.

„Să se mai reducă impozitele”. Păi, de unde? Suntem în situația în care suntem. De unde sa mai reduci când veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%?”, a adăugat el.

Un rău nu vine niciodată singur 

O creştere a preţurilor materiilor prime care a mai fost în 2007, 2008. Un rău nu vine niciodată singur. Ne-am minunat cât de mult au crescut preţurile la producţie, o creştere de 300% la bunuri de producţie. Trebuie să acţionăm în forţă!

Nu pot să mă abţin să spun că majorarea dobânzii influenţează inflaţia pe partea cererii. Ţinem sub control cererea, trebuie să fim foarte atenţi. Avem o inflaţie cauzată de costuri, trebuie să vedem cum să nu împingem în sus inflaţia.

Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Ne pândeşte o spirală, inflaţie, costuri, salarii. Riscul există. Să vedem cum vor fi temperate lucrurile politic. Dacă intrăm în această spirală, deviziile vor fi mai dificil de luat.", a mai explicat guvernatorul BNR.

Citește și Elena Cristian despre inflație: ”Dacă ne uităm pe cifrele date de INS, răul de abia acum începe!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel