Multinaționalele nu fac ce vor în Elveția. Obligațiile lor, decise prin REFERENDUM

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Elvețienii au ultimul cuvânt
Elvețienii au ultimul cuvânt
Elveţienii urmează să decidă prin referendum, duminică, dacă multinaţionalele cu sediul în ţara lor trebuie să facă mai mult pentru a garanta respectarea drepturilor omului în activităţile lor în străinătate, dar şi în cele ale furnizorilor lor şi chiar ale partenerilor comerciali, transmite AFP.

Iniţiativa ce va fi supusă votului popular în 29 noiembrie, supranumită 'multinaţionale responsabile', ar introduce obligaţia ca întreprinderile să verifice şi să adopte măsuri pentru prevenirea încălcarea acestor drepturi. Companiile respective ar putea să răspundă în faţa tribunalelor elveţiene în cazul unor încălcări.

Susţinătorii acestei iniţiative au lansat o amplă campanie de afişaj în întreaga ţară pentru a-i convinge pe alegători să voteze 'da'. Apărătorii iniţiativei au multiplicat exemplele, cum ar fi pesticidele interzise de mult timp în Elveţia şi vândute de compania Syngenta sau poluarea cu microparticule de la o fabrică de ciment a grupului LafargeHolcim în Nigeria.

Un sondaj de opinie efectuat la jumătatea lunii noiembrie de grupul de presă Tamedia indica faptul că 51% din electoratul elveţian ar vota pentru adoptarea acestei iniţiative. Guvernul federal elveţian a recomandat însă respingerea iniţiativei, considerând că ea ''merge prea departe'' şi că nicio altă ţară nu prevede reguli atât de stricte.

Citește și Pensionare. Procedura de calcul pentru NORMĂ PARȚIALĂ de muncă

Tot duminică, elveţienii vor vota asupra unui text care vizează interdicţia băncii centrale de a putea să contribuie la finanţarea producătorilor de echipament de război. În Elveţia, fabricarea de arme nucleare, biologice şi chimice, precum şi cea de mine anti-infanterie şi arme cu submuniţii este deja interzisă.

Un sondaj publicat în 18 noiembrie de Tamedia arată că 41% dintre alegători ar vota pentru această iniţiativă, iar 58% împotrivă. Cei care sprijină iniţiativa cer ca împrumuturile acordate companiilor care fabrică produsele respective să fie interzise şi ca banca centrală să nu mai aibă dreptul de a deţine acţiuni sau fonduri investite în acest tip de întreprinderi. Campania a fost lansată de asociaţia pacifistă 'Grupul pentru o Elveţie fără arme' şi de organizaţia de tineret al Verzilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel