Muntele de bogății al celor mai sărace țări din lume

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Săraci din vină proprie
Săraci din vină proprie
Țările cele mai sărace ale lumii sunt în situația paradoxală în care indigența materială a locuitorilor este în contrast cu resurse care, teoretic, ar trebuie să le asigure venituri mari. Diamante, uraniu, petrol sau gazul natural din abundență nu sunt exploatate sau sunt exploatate foarte puțin, în timp ce locuitorii achită nota de plată pentru prostiile politicienilor sau pentru ura etnică sau politică generalizată.

1. Liberia

Deși estimările variază în funcție de surse, Liberia este cotată printre cele mai sărace țări ale lumii, posibil cea mai săracă, cu un venit brut anual de 710 dolari pe cap de locuitor. Cândva era una dintre cele mai prospere țări din Africa neagră , dar cele două războaie civile care au răvățit țara din anii 80 încoace. În 2006, datoria externă erqa de 4,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezenta 800% din PIB. Doar bunăvoința creditorilor externi a dis la reducerea datoriei la 226.000.000 de dolari.

Zăcămintele de aur și diamante rămân neexploatate din cauza instabilității politice și a lipsei de securitate personală pentru cele 4,6 milioane de locuitori. De asemenea, zăcămintele de petrol offshore sunt estimate la un miliard de barili. Energia electrică este un semn de mare bogăție în Liberia, în condițiile în care un kW/h costă 0,54 dolari, unul dintre cele mai mari tarife din lume.

2. Republica Centrafricană

O altă țară pusă pe butuci de războie civile și mișcări separatiste. În Indexul Dezvoltării Umane ocupă locul 188 din 188 de țări. Alte evaluări o consideră țara cu populația cea mai bolnavă și cea mai rea țară pentru un tânăr. De asemenea, este pe ultimul loc în lume în privința ușurinței cu care poți face afaceri. Aur, diamante și uraniu sunt principalele resurse minerale, dar din diamentele găsite, jumătate ies din țară în mod clandestin, fără ca statul să încaseze vreun ban, astfel că veniturile pe cap de locuitor rămân la 730 de dolari pe an. Zăcămintele de petrol sunt estimate la 2 miliarde de barili însă sut neexploatate.

Rețeaua de drumuri pavate abia depășește 400 de kilometri, Internetul a fost abia recent introdus și doar 30% din populație are acces la telefonie mobilă. Perspectivele de dezvoltare sunt reduse și de faptul că țara are una dintre cele mai ample birocrații din lume, care este plătită cu modestele venituri obținute din agricultură.

3. Burundi

Cu 770 de dolari pe cap de locuitor, Burundi este pe locul 3 în topul sărăciei, dar pe ultimul loc în așa-zisul clasament al fericirii, elaborat de World Happiness Report. Principalele etnii, hutu și tutsi se masacrează reciproc de la obținerea independenței, ca și în Rwanda vecină, ONU catalogând două dintre aceste masacre, din 1972 și 1993, drept ”genocid”. Petrolul, nichelul și cuprul rămân neexploatate, astfel că populația trăiește de pe urma agriculturii.

Citește și: Traseul cobaltului până la telefoane noastre începe cu minerii copii și intermediarii chinezi

Pentru a compensa eroziunea solului, au fost defrișate teritorii imense de pădure, care acum se mai întinde pe numai 600 de km². Tot nu a fost suficient pentru a împiedica episoadele frecvente de foamete pentru că femeile din Burundi nasc, în medie, câte șase copii. Locuitorii țării sunt socotiți cei mai malnutriți din lume și statul depinde de ajutoarel umanitare externe.

4. Republica Democratică Congo

Venitul per capita este 870 de dolari, stupefiant de mic în raport cu bogățiile acestei țări, resursele minerale fiind estimate la 24.000 de miliarde de dolari! De exemplu, Congo deține o treime din zăcămintele de cobalt, 30% din cele de diamante și 10% din cuprul lumii. Pe lângă războaiele civile, corupția este un alt flagel, Congo fiind socotită printre cele mai corupte țări ale lumii. O mare parte din veniturile din minerit sunt obținute clandestin, iar monopoluri ilegale s-au format.

În mine o mare parte din angajați sunt copiii. Statul pune deliberat piedici în calea începerii de afaceri pentru a proteja marile companii care finanțează milițiile care se războiesc între ele. Un număr de 10.000 de civili mor în fiecare lună din cauza conflictelor interne pentru controlul minelor, îndeosebi al celor de aur. Lipsa infrastructurii este de asemenea un obstacol major în calea revirimentului economic. Speranța de viață este 48 de ani, iar un copil din șapte moare înainte să împlinească cinci ani.

5. Niger

În Niger, venitual anual pe cap de locuitor este de numai 990 de dolari pe cap de locuitor, iar țara ocupă penultimul loc în Indexul Dezvoltării Umane. Dictaturile militare care au răsturnat periodic guvernele alese democratic au blocat dezvoltarea economică, în pofida rezervelor de petrol, cărbune și mai ales uraniu, care reprezintă circa 70% din exporturile țării.

Dependența de veniturile din uraniu face ca orice scădere a prețului pe piața internațională să fie un cataclism economic pentru Niger. Agricultura este afectată de deșertificare și de invaziile periodice de lăcuste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Petrol / sursa: Freepik.com
Șocuri și iar șocuri
Mărfuri / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Banca Societe Generale
PPentrolier / Foto: Freepik

Zeci de petroliere blocate după noile sancțiuni americane

Informațiile provin dintr-o analiză Reuters bazată pe...

Cu ochii pe cifre
Groenlanda / FOTO: Wikipedia

Care ar fi prețul Groenlandei dacă ar fi de vânzare?

Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...

Ciocolată / FOTO: Wikipedia

Verdictul unui tribunal german privind „ciocolata Dubai”

Un tribunal regional din Köln a decis luni că doar...

Remus Borza
Dolari
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik

Noile oferte de preț la gaze pentru populație

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Se stânge lațul!

Rusia va pierde aproape tot ce a câștigat anul trecut

2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.

Deficitul bugetar al României urcă

Deficitul de cont curent a explodat în 2024

Sunt ultimele date publicate de Banca Națională a...

Tarom

Tarom introduce zboruri interne de la 23 €

Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...

Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Femeie care lucrează la calculator / Foto: Freepik
Groenlanda. Foto: pexels.com
O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Evergrande

Lovitură pentru chinezii de la Evergrande

Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale în 2025

Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...

Ger / Foto: Freepik
Kristalina Georgieva

pixel