NASA recunoaște tensiunile cu Boeing. Astronauții rămân blocați pe ISS

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La NASA / NASA.ORG
La NASA / NASA.ORG
Conform planificării, cei doi astronauți urmau să rămână la bordul Stației Spațiale Internaționale doar opt zile. 

Cele opt zile s-au transformat însă în opt luni. Și asta în cel mai bun caz. Adică ar putea reveni pe Terra în februarie anul viitor. În aceste condiții, Agenția spațială americană a recunoscut existența unor tensiuni cu giganul Boeing. O stare de spirit care a ieșit în evidență cu precădere în timpul recentelor întâlniri între cele două părți.

Discuții pe un ton ridicat

Întrevederi menite să găsească o soluție pentru readucerea pe Terra a celor doi astronauți, blocați acum pe ISS din cauza unor defecțiuni survenite la capsula Starliner a gigantului aeronautic american. Totuși, NASA a negat informațiile din presă, conform cărora în spatele ușilor închise s-a vorbit pe un ton extrem de ridicat și tăios. 

Deși, un dialog pe o tonalitate deloc amabilă nu ar fi exclus, având în vedere că, la sfârșitul lunii trecute, NASA a anunțat că, de acum înainte, marele concurent al Boeing, compania SpaceX, a miliardarului Elon Musk, se va ocupa de aducerea lui Butch Wilmore și Sunni Williams înapoi pe Pământ. 

Dificultățile de fabricație depistate la Starliner au dus la această decizie dificilă de a nu folosi această navă pentru misiunea de întoarcere. O lovitură pentru Boeing, deja blocat de eșecuri repetate ale avioanelor sale. Cei doi astronauți trebuiau să plece timp de opt zile în spațiu, dar în cele din urmă vor rămâne acolo cel puțin opt luni, până în februarie 2025, în cazul în care misiunea SpaceX Crew-9 va fi pregătită să decoleze.

Ce spune Boeing 

Boeing a declarat public de mai multe ori că este convinsă de siguranța navei sale. Absența liderilor grupului la recentele conferințe de presă ale NASA a alimentat speculații cu privire la existența unor divergențe profunde cu agenția spațială. 

Șeful programului de zbor spațial uman comercial al NASA, Steve Stich, a spus că evită să descrie întâlnirile drept aprinse, incerdiare, dar că discuțiile tehnice au fost cu siguranță încordate. „De fiecare dată când vă aflați la o întâlnire de această importanță, unde trebuie luată o decizie de asemenea natură, în aer va pluti întotdeauna formă de tensiune”, a spus el. Potrivit acestuia, în ciuda certitudinii afișate de Boeing asupra proiecțiilor lor, echipa NASA „nu a fost confortabilă” să continue, „din cauza incertitudinii legate de modelul capsulei”.

Starliner urmează să se detașeze de ISS, înainte de a începe coborârea fără echipaj și să aterizeze în vestul Statelor Unite sâmbătă dimineața. În urmă cu zece ani, NASA a comandat câte o navă spațială nouă de la Boeing și SpaceX pentru a-și transporta astronauții la ISS. Cu două vehicule, ea nu vrea să se găsească fără o soluție în cazul unei probleme cu unul sau altul. Dar compania lui Elon Musk a învins în mare măsură Boeing și joacă singur rolul taxiului spațial american de patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel