Nave comerciale din Marea Neagră, lovite de rachetele Rusiei VIDEO

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Navă comercială lovită de o rachetă în Marea Neagră
Navă comercială lovită de o rachetă în Marea Neagră
Invazia Rusiei în Ucraina a provocat turbulențe pe piețele de mărfuri, conflictul afectând și transportul naval de mărfuri.

Cel puțin trei nave comerciale ar fi fost lovite de când forțele rusești au început atacul asupra vecinului său săptămâna aceasta. Asigurătorii fie nu se oferă să acopere navele care navighează în Marea Neagră, fie cer prime uriașe pentru a face acest lucru. 

Acest lucru a agravat piețele de tranzacționare a petrolului și de transport maritim, care erau deja - cu câteva excepții - reticente în a încheia tranzacții cu Rusia, în timp ce oamenii își dau seama de riscul sancțiunilor pe care le implică cumpărarea de țiței din această țară. 

Regiunea vitală din Marea Neagră

Marea Neagră este o regiune critică atât pentru comercianții de produse agricole, cât și pentru cei de petrol. Ucraina și Rusia reprezintă împreună mai mult de un sfert din comerțul global cu grâu și aproximativ o cincime din cel cu porumb. Acest comerț a fost aruncat în haos după ce porturile ucrainene s-au închis în urma invaziei Rusiei.

Portul petrolier rusesc Novorossiysk din Marea Neagră, împreună cu un terminal din apropiere, manipulează cea mai bună parte a 2 milioane de barili pe zi de țiței - aproximativ cât este cantitatea care se exportă din toată Marea Nordului.

Brokerii de petroliere, proprietarii și comercianții de petrol au declarat că a existat o precauție imediată în ceea ce privește afacerile cu Rusia după invazie, din cauza îngrijorării privind o reacție de sancționare din partea Occidentului. 

Ofertele de vânzare a țițeiului Urals, cel mai bun petrol al națiunii, au ajuns la un discount record de 11,60 dolari pe baril în raport cu Dated Brent, un preț de referință pentru tranzacțiile fizice cu petrol din întreaga lume. Vineri nu au existat oferte de vânzare.

Val de refugiați ucraineni. Blocaj la PTF Siret. MAE, recomdări

Costurile de transport al petrolului din principalele porturi vestice ale Rusiei au crescut vertiginos din cauza reticenței proprietarilor de a colecta încărcăturile națiunii.

Navele care transportă petrol din Marea Neagră au pierdut bani în cea mai mare parte a acestui an, potrivit datelor de la Baltic Exchange din Londra. Vineri, câștigurile zilnice pentru livrările din regiune în Marea Mediterană au urcat la 107.382 de dolari pe zi. Din Marea Baltică, mai la nord, au sărit la 135.000 de dolari, cel mai ridicat nivel cel puțin din 2008.

Ce fac sanțiunile. India dezertează

Joi, SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană au anunțat toate măsuri economice care vizează Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Deși acestea ar putea împiedica comerțul cu Rusia, nu îl vor opri.

Printre cele mai importante documente de sancționare se numără o licență generală emisă de Biroul de control al activelor străine care autorizează plățile pentru energie. Iar "energia" cuprinde totul, de la petrol la lemn. 

Câteva companii au fost tentate de cât de ieftin a devenit petrolul rusesc. Rafinăriile de petrol indiene au cumpărat 6 milioane de barili de țiței din porturile din Marea Neagră - mult mai mult decât au făcut-o în ultimii ani. 

Navele avariate și avertizări: Părăsiți zona imediat

Totuși, știrile din domeniul transportului maritim sugerează că asigurătorii au motive să fie atenți, cel puțin trei nave comerciale ar fi fost avariate în timpul conflictului.

China taie banii către Rusia. Principalele bănci închid căile de comunicare

Joi, un transportor închiriat de Cargill Inc. a fost lovit în timp ce naviga în apele ucrainene. Nava era goală când s-a produs incidentul și a fost dusă în siguranță, a declarat compania. Vineri, un petrolier pentru produse chimice numit Millennial Spirit, sub pavilionul Republicii Moldova, a fost lovit de un obuz în Marea Neagră, a anunțat agenția navală a țării într-o declarație pe site. O a treia navă, Namura Queen, a fost lovită de o rachetă. 

Cargill nu a confirmat numele navei. YA-SA Holding, cu sediul la Istanbul, a declarat anterior că Yasa Jupiter, un vrachier sub pavilionul Insulelor Marshall pe care îl deține, a fost ușor avariat de un obuz după ce a descărcat cărbune în portul ucrainean Odesa. Nu era clar dacă nava a fost vizată în mod deliberat sau cine a tras obuzul, iar nava se îndreaptă cu propriile puteri spre cel mai apropiat port pentru evaluarea pagubelor, a precizat YA-SA.

Pe Millennial Spirit a izbucnit un incendiu care a distrus echipamentele și au fost distruse bărcile de salvare, obligând echipajul să abandoneze nava doar în vestele de salvare, a precizat agenția navală. Nava Namura Queen, a fost lovită la pupa în timp ce se afla în portul Pivdenny din Ucraina, a relatat Interfax, citând Ministerul Infrastructurii din această țară.

"Vedem activități în care navele sunt lovite", a declarat Munro Anderson, partener fondator al companiei de consultanță în domeniul securității Dryad Global. "Orice navă care se află în largul apelor Ucrainei ar fi trebuit să plece de mult timp. Este o zonă de război, spunem asta de 48 de ore. Orice navă aflată în apele Ucrainei trebuie să plece imediat, transmițând clar pe AIS și făcându-și cunoscute intențiile."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Transgaz
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Fidelis
În magazin / FOTO: Freepik

Programul magazinelor de Paște

 Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr

Bill Gates dezvăluie ce moștenire vor primi copiii lui

Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik.com
Harvard / FOTO: Wikipedia
SUA vs China / sursa foto: Freepik.com

SUA-China: Confruntarea titanilor

Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...

Este o situația care nu a mai existat la LME
Analize / FOTO: Freepik

Aceste acțiuni au un potențial de creștere de până la 62%

Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...

Banca Națională a României

Banca Naţională a României împlineşte 145 de ani

Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.

BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

Piețele așteaptă relaxarea monetară

Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...

Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Ceasuri / FOTO: Freepik

Ceasurile elvețiene au invadat piața Statelor Unite

Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.

Foto: Freepik.com
ABB / FOTO: Pagina de Facebook a companiei

ABB vrea să listeze la bursă divizia de robotică

Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...

Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu

Cum a devenit Trump aliatul neașteptat al monedei euro

Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...

Rachete ale armatei Chinei / FOTO: Wikipedia
Un proiect revoluționar / FOTO: Captură ecran
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik

pixel