Deficit excesiv. Mâine expiră termenul până la care trebuie trimis primul raport semestrial

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare
Alexandru Nazare avertizează că: ”Mâine expiră termenul până la care România s-a angajat să prezinte primul raport semestrial în cadrul procedurii de deficit excesiv, care să evidențieze măsurile luate pentru încadrarea în țintele anuale asumate de reducere a deficitului bugetar”. 

”Raportul în cauza este îndeosebi relevant pentru negocierile asupra bugetului de stat pentru 2022, pentru că ar trebui să prezinte și strategia de consolidare fiscală. După cum precizează recomandarea Consiliului câștigurile excepționale ar fi trebuit redirecționate pentru reducerea semnificativă a deficitului în 2021. Având în vedere resursele suplimentare dedicate combaterii valului 4, al compensarilor anunțate în zona de energie, reducerea suplimentară a deficitului în 2021 ar fi creat spațiu fiscal suplimentar astfel încât efortul de încadrare în țintă pentru 2022 (6.2% esa, 5.8% cash) să fie mai ușor de suportat, având în vedere consecințele modificărilor din scenariul de baza privind parametrii crescuți de creștere a inflației. În această lumină ecuația bugetului pentru 2022 este cu atât mai complicată”, precizează fostul ministru de Finanțe.

Oficialii europeni au subliniat, în septembrie cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) că procedura de deficit excesiv a fost declanșată ca urmare a politicilor expansioniste și a soldului înregistrat în anul 2019, iar recomandarea prezintă calendarul actualizat de corectare a deficitului bugetar excesiv, asigurând totodată spațiul fiscal necesar pentru susținerea investițiilor și atingerea obiectivelor de creștere economică, fiind în linie cu țintele naționale stabilite în Programul de Convergență prezentat de România.

Citește și: Alexandru Nazare: Această rectificare bugetară nu reduce deficitul, ci îl creste nominal

Pe agenda reuniunii Ecofin au figurat puncte legate de Semestrul European și implementarea Pactului de Stabilitate și Creștere, în acest sens fiind adoptată și Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, prin care era confirmat angajamentul țării noastre de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, până în 2024.

„În anul 2021, Guvernul României a adoptat măsurile necesare pentru a atinge țintele stabilite. Creșterea economică pentru 2021 este substanțială, iar pe termen mediu va fi susținută de fondurile structurale și de cele din facilitatea de redresare și reziliență”, a afirmat Comisarul European pentru Economie, dl Paolo Gentiloni, în cadrul reuniunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel