Negocieri cruciale la Bruxelles pentru viitorul energetic al României

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
CNE Cernavoda
CNE Cernavoda
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat la Bruxelles importanța securității energetice și a stabilității economice a României ca piloni esențiali ai proiectului european și ai stabilității regionale.

Oficialul român a avut întrevederi cheie cu comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen, coordonatorul PNRR la nivel european, Celine Gauer, și reprezentanții DG Competition. Ministrul a subliniat că România a atras 14 miliarde de euro din fonduri europene pentru sectorul energetic, bani esențiali pentru dezvoltarea infrastructurii și tranziția către energie curată.

 

Trecerea la energie curată, fără sacrificii economice

Sebastian Burduja a punctat că România este hotărâtă să treacă la energie verde, investind masiv în parcuri solare, eoliene, baterii și modernizarea rețelelor. Totuși, procesul trebuie să fie echilibrat, astfel încât să nu ducă la pierderea locurilor de muncă sau la afectarea securității energetice. Ministrul a avertizat că închiderea prematură a centralelor pe cărbune, fără alternative viabile, ar crește dependența de importuri din Serbia și Bulgaria, ceea ce nu ar aduce beneficii climatice reale.

 

Solicitări clare pentru Comisia Europeană

România a cerut sprijin și flexibilitate în implementarea reformelor energetice, insistând pe necesitatea unor drepturi și obligații egale pentru toate statele membre. Un punct central al discuțiilor a fost dezvoltarea interconexiunilor transfrontaliere, astfel încât piața energetică europeană să devină mai integrată, sigură și accesibilă.

 

Rezultate concrete și perspective pentru viitor

Burduja a anunțat că România și-a depășit obiectivele privind capacitatea de producție de energie verde și că tranziția de la cărbune la gaz și energie nucleară va respecta un calendar realist. În plus, și-a reafirmat angajamentul pentru investiții rapide în infrastructura energetică, urmărind dublarea producției de energie electrică până în 2032 și a producției de gaz până în 2027.

De asemenea, oficialul român a subliniat rolul crucial pe care România îl joacă în susținerea Republicii Moldova și Ucrainei, prin modernizarea infrastructurii transfrontaliere. Comisia Europeană a recunoscut eforturile României și va încuraja toate statele membre să investească în interconectivitate.

 

Prelungirea termenelor de închidere a centralelor pe cărbune

Burduja a anunțat că România va transmite către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor pentru închiderea centralelor pe bază de cărbune, urmând să depună oficial cererea la Comisia Europeană.

 

România, un exemplu de succes în Uniunea Europeană

România este statul membru care și-a redus cel mai mult emisiile de gaze cu efect de seră față de 1990 (peste 77%, comparativ cu media UE de 31%). Ministrul Energiei a reiterat că strategia energetică a României se bazează pe trei principii esențiale: securitate, accesibilitate și sustenabilitate.

"România trebuie să fie puternică și protejată! Cerem respect și sprijin și suntem convinși că le vom primi", a concluzionat Sebastian Burduja.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel