Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
"Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi, am constatat că delegația României nu a putut susține textul”, s anunțat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, după o reuniunea cu omologii săi din UE.
Explicații
Opoziția României a fost motivată de convergența externă a plăților directe în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), mecanism ce favorizează țările mai bogate din UE, majoritatea din vest, prin alocarea unor ajutoare directe mai mari. Slovacia, la rândul ei, s-a abținut, astfel că textul propus a primit aprobarea a doar 25 de state membre, insuficient pentru a avansa.
"Delegațiile română și slovacă au dificultăți cu menținerea convergenței externe și doresc eliminarea rapidă a acestui mecanism pentru a asigura un ajutor echitabil pentru toți agricultorii europeni", a explicat Clarinval, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.
Text echilibrat
Subliniind rolul crucial al sectorului agricol în asigurarea securității alimentare, el a apreciat că "este vorba despre un text echilibrat, care propune acțiuni concrete pentru a sprijini un sector agricol puternic și competitiv, răspunzând în același timp la solicitările formulate de agricultori în recentele proteste."
Textul recunoaște marile provocări ale agriculturii, precum schimbările climatice, tensiunile geopolitice, rentabilitatea și sarcina administrativă, și subliniază importanța inovării și cercetării. De asemenea, documentul sugerează necesitatea simplificării procedurilor administrative.
Venituri juste
Concluziile acoperă și problema schimbării generaționale în agricultură, subliniind necesitatea asigurării unor venituri juste pentru agricultori și îmbunătățirii poziției lor în lanțul de aprovizionare cu alimente. În ceea ce privește comerțul, documentul afirmă că UE este un exportator net de produse agroalimentare și insistă pe importanța garantării unui sistem comercial corect și bazat pe reguli.
Ministrul belgian a adăugat că aceste concluzii invită Comisia Europeană să actualizeze periodic evaluarea impactului acordurilor de liber schimb asupra agriculturii și să examineze efectele extinderii UE pentru a pregăti sectorul agricol în acest proces. "Prin acest text, președinția noastră a dorit să aducă claritate și previzibilitate pentru agricultorii noștri în anii următori", a concluzionat Clarinval.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...