Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Analistul Adrian Negrescu a comentat că: ”Faptul că noi în vreme de criză, exportăm gaze ieftine și importăm gaze scumpe este un paradox. Deci gândiți-vă că noi am exportat de cinci ori mai multe gaze anul trecut decât cu un an în urmă și ne am bucurat de faptul că am încasat 250 de milioane de euro, într-adevăr de 15 ori mai mulți bani decât un an înainte. Dar problema e că nu am anticipat schimbările din piață. Nu am anticipat creșterile de prețuri la gaze, motiv pentru care noi am vândut ieftin. Da alții au cumpărat și au cumpărat cu două, cu zece mâini. Gazul românesc era ieftin și abia după aceea ne-am trezit în situația că trebuie să importăm și am ajuns în situația de a importa la cele mai mari tarife din Uniunea Europeană. O prostie clasică românească din seria ”Cum să ne trăim singuri craca de sub picioare”.
Ce facem dacă rușii închid de tot robinetul gazelor naturale? UE nu are un răspuns clar
Probleme cu acordarea subvențiilor
Despre acordarea subvențiilor pentru energie Adrian Negrescu a comentat, pentru B1TV, că: ”Dacă te uiți pe execuția bugetară la patru luni vezi că nici măcar în zona subvențiilor nu se plătesc obligațiile către companiile furnizoare”, analistul exprimându-și îngrijorarea că unele dintre aceste companii putând chiar să se retragă de pe piața din România din această cauză și a continuat : ”De ce facem acest lucru? Pentru că nu avem o viziune. Nu ne gândim în perspectivă. Noi nu știm ce vom face la iarnă. Abia acum au început să înmagazineze gaze dar la un nivel foarte redus față de dimensiunea problemei. Gândiți-vă că la iarnă probabil și România se va afla pe lista țărilor neprietenoase cărora ni se va tăia gazul, asta însemnând 30% sau 40% din consum, pentru că iarna consumăm mai mult gaz decât vara dar când avem un consum de 20 %, nu vom mai avea acel gaz. Ce vom face în această situație? Probabil va veni ministrul Energiei și ne va spune că se raționalizează consumul mai ales în zona marilor consumatori”.
Urmează o iarnă complicată
Adrian Negrescu a spus că el este ferm convins că se va ajunge la măsura raționalizării deoarece ”din ce văd în momentul de față nu există niciun parteneriat, niciun fel de sursă alternativă la gazul pe care îl primim prin cele două companii afiliate Gazprom. Nu avem soluții pentru moment. Am înțeles că s-a dus o delegație economică în Azerbaijan iar azerii le-au spus că mai discută dacă furnizează gaze în această zonă, pentru că și ei la rândul lor au interese cu Rusia. Așa că suntem, din păcate, între ciocan și nicovală. S-ar putea să ne apuce o iarnă foarte foarte dificilă din care singurul fericit, ca să zic așa, va fi statul român. De ce? Pentru că prețurile vor crește, vor fi din ce în ce mai mari, inflația se va accentua, iar statul prin taxe și impozite va aduna mai mulți bani la buget. Și așa ni se va spune că suntem pe creștere economică, că iată economia performează. Iată că veniturile statului cresc”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.