New York ridică obligativitatea de a purta mască sanitară în interior
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
New York ridică obligativitatea de a purta mască sanitară în interior
New York ridică obligativitatea de a purta mască sanitară în interior
Statul New York ridică, începând de joi, obligativitatea de a purta mască sanitară în interior, inclusiv în magazine, restaurante şi companii, a anunţat miercuri guvernatorul democrat al statului, Kathy Hochul, în condiţiile în care numărul de contaminări cu COVID-19 este în scădere accentuată în SUA, informează AFP.

În schimb, această obligativitate de a purta mască va rămâne în vigoare în şcoli şi le va reveni municipalităţilor, printre care şi oraşului New York, şi magazinelor decizia dacă să o impună sau nu angajaţilor şi clienţilor lor, a spus Hochul în timpul unei prezentări în faţa presei.

Chiar dacă statul şi megalopolisul New York au fost în 2020 epicentrul pandemiei, cu cel puţin 38.000 de decese în doi ani cauzate de COVID-19 numai în oraş, Kathy Hochul şi-a exprimat mulţumirea că indicatorii sanitari sunt acum "în scădere". "E un tablou minunat (...) Nu am terminat-o (cu epidemia), însă tendinţa este foarte, foarte bine orientată şi acesta este motivul pentru care luăm în considerare de acum încolo o nouă fază a pandemiei", a declarat guvernatoarea democrată.

Astfel, şi statul New York renunţă la mască în interior, în urma altor state conduse de Partidul Democrat care au anunţat măsuri identice începând de luni, printre care California, New Jersey sau Connecticut.

Portul măştii sanitare este un indicator politic foarte puternic în SUA, unde obligaţia de a-ţi acoperi faţa este considerată un atac la adresa libertăţilor individuale de o mare parte a dreptei şi Partidului Republican. Acesta din urmă este de altfel bine plasat pentru a-şi întări poziţia în faţa Partidului Democrat al preşedintelui Joe Biden în timpul alegerilor legislative din noiembrie, ce vor reînnoi o parte din Congresul de la Washington.

Portul măştii sanitare nu a fost niciodată impus în marile state conduse de guvernatori republicani, precum Florida sau Texas.

Numărul contaminărilor zilnice este în SUA în cădere liberă, fiind de puţin sub 250.000 de cazuri pe zi, media pe ultimele şapte zile, potrivit autorităţilor sanitare: departe de vârful de 800.000 atins la mijlocul lui ianuarie.

Cu toate acestea, SUA au depăşit pe 4 februarie pragul de 900.000 de morţi de COVID-19 în aproape doi ani, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Pragul de 800.000 de decese fusese depăşit la mijlocul lui decembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel