NICHELUL devine NEPREȚUIT! Valoarea metalului urcă vertiginos
Autor: Andreea Craciun | 13 ian 2022, 15:49
Și asta nu este tot!
Și asta nu este tot!
Prețul la nichel, una dintre materiile prime esențiale pentru industria producătoare de autovehicule, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ca urmare a cererii uriașe venite din partea marilor producători auto, care sporesc producția de mașini electrice și cumpără mai mult nichel pentru fabricarea de baterii, scrie Financial Times. Creșterea prețurilor este susținută și de o a doua lună în care stocurile au scăzut.

Valoarea metalului a crescut cu 4%, până la un maxim al ultimilor 10 ani, ajungând la 22,745 dolari pe tonă, în timpul tranzacțiilor de miercuri, 12 ianuarie. Acesta este cel mai ridicat nivel din august 2011. Potrivit datelor bursei London Metal Exchange (LME), stocurile din depozitele monitorizate de platformă bursă au scăzut pentru a 51-a zi consecutivă. În China, rezervele din depozitele oficiale de nichel sunt aproape de un minim record de 4.859 de tone.

Stocurile de nichel din întreaga lume se află la niveluri critice, ceea ce afectează prețurile, a declarat Jeremy Weir, director executiv al Trafigura, unul dintre cei mai mari comercianți de materii prime din lume, la Future Minerals Forum, eveniment găzduit de Arabia Saudită.

Prețurile au fost stimulate și de temerile legate de reducerea livrărilor din Indonezia, cel mai mare furnizor de nichel din lume. Indonezia a confirmat planul său de a introduce o taxă pe exportul de nichel în acest an. Președintele Joko Widodo a promis că, în cele din urmă, va pune capăt tuturor exporturilor de materii prime pentru a transforma țara într-un important centru de producție de componente pentru vehicule electrice.

Nichelul a crescut cu 12% în ultima lună, pe fondul intensificării cererii de vehicule electrice. Mai exact, una din patru mașini vândute în Marea Britanie în decembrie 2021 a fost electrică.

Citește și Asta mai lipsea! Prețul petrolului ar putea crește peste măsură

Citește și Prețul uraniului, dat peste cap de revoltele din Kazahstan

Săptămâna aceasta, BHP Corporation din Australia, cea mai mare companie minieră din lume, a anunțat că intenționează să investească 50 de milioane de dolari în proiectul de nichel Kabanga din Tanzania. Producătorul de automobile electrice Tesla a încheiat un acord cu Talon Metals pentru a se aproviziona cu nichel din SUA. Tesla intenționează să cumpere 75.000 de tone de concentrat de nichel pe o perioadă de șase ani.

"Anunțul recent al mai multor proiecte noi arată încrederea în fundamentele viitoare ale pieței, datorită cererii duble de oțel inoxidabil și baterii", a declarat Colin Hamilton, analist la BMO Capital Markets.

Analistul Nicholas Snowdon de la Goldman Sachs se așteaptă ca prețul nichelului să crească până la 24.000 de dolari pe tonă în următoarele 12 luni, ceea ce implică o creștere de aproximativ 6%.

Analiștii de la Aton se așteaptă ca prețurile la nichel să rămână încăpățânat de ridicate în 2022, având în vedere cererea puternică și incertitudinea privind oferta, pe fondul posibilității unei interdicții de export sau a unei taxe pe produsele care conțin nichel impuse de autoritățile indoneziene. Piața vehiculelor electrice va continua să stimuleze cererea de nichel ca materie primă pentru producția de baterii litiu-ion, au declarat experții. Principala sursă de cerere pentru acest metal va fi China, unde producătorii vor începe să instaleze baterii cu un conținut ridicat de nichel în automobile.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, cererea de nichel va crește de 19 ori până în 2040, dacă țările membre ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice vor îndeplini obiectivele stabilite în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?