Nicu Marcu, mesaj către administratorii de fonduri private de pensii: Prudență maximă!

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Nicu Marcu, șeful ASF / Foto: DCNews
Nicu Marcu, șeful ASF / Foto: DCNews
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu recomandă prutență maxină, într-o declarație susținută joi.

Administratorii de fonduri private de pensii trebuie să manifeste în perioada următoare o prudenţă "exagerată", pentru că nu este o predictibilitate prea mare pe pieţe, a declarat joi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, la o conferinţă organizată de Institutul de Studii Financiare.

"În ceea ce priveşte fondurile de pensii, administratorilor fondurilor de pensii le-am transmis şi în urmă cu două săptămâni, le transmit şi azi să manifeste o prudenţă, zic, poate chiar exagerată, în perioada următoare, pentru că nu este o predictibilitate atât de mare pe pieţe şi acolo activele acestor fonduri sunt mari. Aşa cum ştiţi, începând din 2024 se măreşte contribuţia către Pilonul 2, deci administratorii de fonduri de pensii private o să aibă active foarte mari şi, ca atare, trebuie să fie foarte prudenţi, pentru că sunt banii românilor şi, în afară de faptul că trebuie să dea performanţă acestor bani, trebuie să dea şi stabilitate, chiar dacă legea le garantează contribuţia netă contribuabililor, dar performanţa întotdeauna e legată şi de riscuri. Să ne asumăm riscuri mai mici, pentru că e o perioadă destul de impredictibilă", a explicat Nicu Marcu.

Ce se întâmplă cu pensiile private obligatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară vine cu informaţii despre situaţia fondurilor de pensii privat obligatorii. 

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", se menţionează în raport.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi în ianuarie. Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Broker de bursă / Foto: Freepik
Contabilitate / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Criptomonede
Hackeri
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Completare documente / FOTO: Freepik
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori

pixel