Vaccin anti-covid. Serul de la Oxford și AstraZeneca, răspuns imun similar la toți adulții

Autor: Matei Ion
Data publicării:
AstraZeneca a primit aprobarea și în Europa
AstraZeneca a primit aprobarea și în Europa
Rezultatele preliminare ale unui studiu de fază a doua arată că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford şi AstraZeneca este sigur şi declanşează un răspuns imun similar la adulţii din toate grupele de vârstă.

Rezultatele preliminare publicate joi în revista The Lancet au arătat că vaccinul - ChAdOx1 nCoV-19 - a determinat ceea ce este cunoscut sub numele de „răspuns cu celule T” în termen de 14 zile de la prima doză şi un răspuns la anticorpi în termen de 28 de zile. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca răspunsurile celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.

Dr. Maheshi Ramasamy, co-autor al studiului la Universitatea din Oxford, a spus că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T în rândul adulţilor în vârstă au fost „robuste” şi „încurajatoare”: „Sperăm că vaccinul nostru va ajuta la protejarea unora dintre cei mai vulnerabili oameni din societate, dar vor fi necesare cercetări suplimentare înainte de a fi siguri”.

Autorii studiului de la Oxford au declarat că rezultatele lor ar putea fi încurajatoare dacă se constată că răspunsurile imune sunt asociate cu protecţia împotriva infecţiei cu Covid-19. Studiul de faza a doua nu a evaluat eficacitatea vaccinului, însă studiile de faza a treia sunt în curs de desfăşurare pentru a confirma acest lucru. Rezultatele sunt aşteptate la sfârşitul acestui an.

Autorii au remarcat unele limitări ale studiului lor, inclusiv faptul că participanţii la cea mai în vârstă grupă aveau o vârstă medie de 73 până la 74 de ani şi puţine probleme de sănătate, iar aproape toţi participanţii erau albi şi nefumători. S-a spus că persoane dintr-o serie de medii, ţări şi etnii ar fi incluse în procesul de fază a treia.

Vaccin anti-covid. Pfizer revine cu noi vești EXTRAORDINARE

Studiul care a inclus 560 de adulţi sănătoşi, inclusiv 240 cu vârsta peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi a produs un răspuns imun similar în rândul persoanelor cu vârsta peste 56 de ani şi a celor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat anterior că datele intermediare arată că vaccinul experimental a produs un răspuns imun la adulţii mai în vârstă şi mai tineri, relatează CNBC.

Studiul vine la câteva zile după ce alţi doi producători de vaccinuri au anunţat rezultate încurajatoare din studiile de fază a treia. Aceştia au declarat că vaccinurile lor experimentale s-au dovedit a fi extrem de eficiente în protejarea împotriva coronavirusului, stimulând optimismul într-un moment în care sistemele de sănătate din Europa şi SUA sunt din nou împinse la limită.

Pfizer şi BioNTech au anunțat, miercuri, că o analiză finală a constatat că vaccinul dezvoltat de ei are 95% eficienţă în prevenirea Covid-19. La începutul acestei săptămâni, Moderna a spus că datele preliminare din faza a treia au arătat că vaccinul său are o eficienţă de 94,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Audit financiar / Foto: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: Gov.ro
Vama Giurgiu
Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

TVA / Foto: Freepik.com
Tren circulând pe caniculă / Foto: Raymond Shobe / Flickr
Două persoane lucrează într-o seră / Foto: Freepik
Schimb valutar
Adrian Negrescu, analist economic
Inspector Antifraudă
Bani. Freepik.com
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
Sprijin pentru IMM-uri
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik
Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României

pixel