Nou sprijin pentru persoanele cu handicap: Tratamente stomatologice gratuite
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Persoanele cu handicap vor primi noi beneficii sociale, dacă un proiect depus în Parlament va trece la vot. 

A fost depus la Senat un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 

Conform informaţiilor de la acest moment, în România exista o mare nevoie de suport privind acordarea serviciilor medicale stomatologice, raportat la persoanele cu handicap/dizabilităţi. Persoanele cu handicap sunt acele persoane(copii şi adulţi) cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.

La ora actuala, în România persoanele cu grad grav (gradul 1) de dizabilitate, beneficiază de indemnizaţia totală de handicap, în cuantum de 526 lei (indemnizaţie de 368 lei + buget complementar 158 de lei), iar cele cu grad de handicap accentuat primesc doar indemnizaţia totală de handicap de 395 de lei (indemnizaţie 279 de lei + buget complementar 116 lei).

Practic, pentru aceste servicii stomatologice ar fi extrem de utila o susţinere de natura financiara, în contextul în care aceste categorii de persoane defavorizate nu şi le-ar putea permite niciodată. în majoritatea cazurilor, persoanele cu handicap au afecţiuni care se menţin pe tot parcusul vieţii, iar costurile pe care familiile acestora trebuie sa le suporte pentru toate terapiile/tratamentele necesare, inclusiv cele stomatologice, sunt enorme, raportat la veniturile din România. Sunt multe alte cheltuieli, în funcţie de dizabilitate, cum ar fi produse de igienă, îmbrăcăminte specială, alimente variate şi diversificate, tot felul de medicamente, suplimente alimentare, nutritive.

"Prin prezenta iniţiativă, se urmăreşte completarea actualului cadru legal, astfel încât persoanele cu handicap(copii şi adulţi), sa beneficieze de servicii de medicina dentara, servicii stomatologice şi tratamentele dentare pentru persoanele cu handicap, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, care necesita completări în acest sens.

Cu certitudine, dacă exista un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor medical pe acest segment, personale cu handicap şi familiile acestora ocupa printre primele locuri. O persoana încadrată în grad de handicap, afecteaza semnificativ intreaga familie, costurile cu terapiile, programele, educaţia, sanatatea, fiind extrem de costisitoare, motiv pentru care consideram absolut necesar ca aceste persoane în mod evident dezavantajate, sa poată beneficia de suport din partea statului, prin acordarea facilităţilor serviciilor stomatologice.

Din aceste motive, se naşte nevoia ca tratamentele stomatologice pentru persoanele cu handicap trebuie sa fie gratuite, inclusiv pentru aparatele ortodontice, obturaţii, anestezii, extracţii sau proteze dentare, precum şi reparaţia acestora.

Implementarea masurilor propuse implica alocarea de fonduri bugetare, în limita numărului de persoane încadrate cu handicap. Ori, având în vedere gravitatea situaţiilor cu care se confrunta persoanele cu handicap, astfel cum rezulta din statistici şi rapoarte, avem convingerea că, vor fi identificate fondurile necesare pentru acoperirea serviciilor medicale dentare/stomatologice pentru persoanele cu handicap, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, care necesita completări în acest sens", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Urmare a intrării în vigoare a proiectului de act normativ, următoarele acte normative vor fi modificate şi completate: Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările si
completările ulterioare. Faţă de cele expuse, solicităm dezbaterea şi adoptarea prezentei propuneri legislative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel