Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Proiectul de lege menționat prevede o modificare a OUG 140/2021, care reglementează aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri în România.
Potrivit proiectului legislativ, consumatorii vor putea beneficia de înlocuirea directă a bunurilor în cazul în care se constată neconformitatea acestora în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la livrare.
Legislația actuală permite consumatorilor să aleagă între repararea sau înlocuirea produsului în cazul în care se constată neconformitatea acestuia în termen de cel mult o lună de la livrare.
În practică, comercianții optează adesea pentru repararea produsului în locul înlocuirii acestuia, ceea ce poate duce la întârzieri și dificultăți în rezolvarea problemei. Proiectul de lege are ca scop protejarea consumatorilor prin facilitarea înlocuirii directe a bunurilor defecte, în situația în care se constată că acestea aveau deja un viciu la momentul achiziționării.
OUG 140/2021, în vigoare de la 1 ianuarie 2022, stabilește reglementările actuale referitoare la vânzarea bunurilor și garanțiile oferite în România. Printre prevederile sale se numără extinderea noțiunii de vânzător și în cazul activităților artizanale sau profesionale și obligația vânzătorului de a efectua reparația sau înlocuirea bunului neconform în cel mult 15 zile, în baza garanției comerciale.
Te-ar putea interesa și:
Noi obligații pentru comercianții online
ANPC vrea să impună noi obligații pentru comercianții care își deasfășoară activitatea online, scopul fiind acela de a face acest timp de comerț, mai sigur.
Pentru a clarifica obligația de a informa consumatorii în egală măsură și în mediul online, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va stabili la nivel de ordin că și cei care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce sunt obligați să afișeze pe site, la vedere, pe prima pagină, mai multe informații privind autorizarea desfășurării activității.
Proiectul de Ordin ANPC privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online a fost pus recent în dezbatere și obligă operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare/prestare de servicii în mediul online să informeze consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează. Cutește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...