Nouă facilitate pentru consumatori și o nouă obligație pentru comercianți

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Două tinere se uită la telefoane într-un magazin
Două tinere se uită la telefoane într-un magazin
Consumatorii vor putea beneficia de o nouă facilitate care este prevăzută de o lege care a fost aprobată de Parlament.

Proiectul de lege menționat prevede o modificare a OUG 140/2021, care reglementează aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri în România. 

Potrivit proiectului legislativ, consumatorii vor putea beneficia de înlocuirea directă a bunurilor în cazul în care se constată neconformitatea acestora în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la livrare.

Legislația actuală permite consumatorilor să aleagă între repararea sau înlocuirea produsului în cazul în care se constată neconformitatea acestuia în termen de cel mult o lună de la livrare.

În practică, comercianții optează adesea pentru repararea produsului în locul înlocuirii acestuia, ceea ce poate duce la întârzieri și dificultăți în rezolvarea problemei. Proiectul de lege are ca scop protejarea consumatorilor prin facilitarea înlocuirii directe a bunurilor defecte, în situația în care se constată că acestea aveau deja un viciu la momentul achiziționării.

OUG 140/2021, în vigoare de la 1 ianuarie 2022, stabilește reglementările actuale referitoare la vânzarea bunurilor și garanțiile oferite în România. Printre prevederile sale se numără extinderea noțiunii de vânzător și în cazul activităților artizanale sau profesionale și obligația vânzătorului de a efectua reparația sau înlocuirea bunului neconform în cel mult 15 zile, în baza garanției comerciale.

Te-ar putea interesa și:

Noi obligații pentru comercianții online

ANPC vrea să impună noi obligații pentru comercianții care își deasfășoară activitatea online, scopul fiind acela de a face acest timp de comerț, mai sigur.

Pentru a clarifica obligația de a informa consumatorii în egală măsură și în mediul online, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va stabili la nivel de ordin că și cei care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce sunt obligați să afișeze pe site, la vedere, pe prima pagină, mai multe informații privind autorizarea desfășurării activității.

Proiectul de Ordin ANPC privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online a fost pus recent în dezbatere și obligă operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare/prestare de servicii în mediul online să informeze consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează.  Cutește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel