Noul coronavirus. Epidemie mondială de informații false

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Foarte multe informații inventate sau exagerate
Foarte multe informații inventate sau exagerate
În timp ce epidemia generată de noul coronavirus a depășit, miercuri, 130 de morți în China, cu aproape 6000 de cazuri de contaminare confirmate, numeroase informații false se propagă rapid pe rețelele sociale. 

France Presse a selectat câteva dintre aceste fake-news-uri, pe care le-a cuprins într-un articol publicat în versiunea online a agenției franceze de știri.

Zeci de cazuri în regiunea pariziană, dar și în alte orașe ale Franței

În ultimele zile, pe rețelele sociale s-a scris despre zeci de pacienți contaminați cu noua gripă chineză în mai multe regiuni din Franța, inclusiv în zona pariziană, unde s-ar fi înregistrat cele mai multe astfel de cazuri. Informația este falsă, spitalele și autoritățile locale au dezmințit categoric aceste zvonuri. Până marți seară, Franța număra patru bolnavi cu simptomele noii pneumonii, persoane care fuseseră la Wuhan sau în regiunea Hubei, epicentrul epidemiei. Unul este spitalizat la Bordeaux, ceilalți trei, la Paris.

Noul coronavirus, creat și brevetat de americani

Tot pe Facebook și Twitter circulă informația potrivit căreia virusul ucigaș detectat în China ar fi fost creat special de autoritățile sanitare americane. Drept dovadă, respectivele publicații fac trimitere la brevetele depuse în ultimii ani, dar care vizează alte tipuri de coronavirus, brevetate după apariția lor cu scopul elaborării de tratamente.

Imagini cu piața din Wuhan, unde a apărut virusul

Un filmuleț vizionat pe Facebook de 28 de milioane de ori în doar câteva zile arată, potrivit autorului publicației, ”piața din metropola Wuhan aflată la originea noii epidemii”. Fals, pentru că, în realitate imaginile au fost surprinse într-o piață de pe insula Sulawesi, în Indonezia.

Soluție salină pentru a preveni îmbolnăvirea

Numeroase publicații pe Twitter și Facebook, dar și pe rețeaua socială chineză Weibo susțin că un specialist chinez în medicină respiratorie recomandă clătirea gurii cu soluție salină pentru a evita infectarea cu noul virus, precizând că operațiunea trebuie repetată de câteva ori pe zi. Informație dezmințită imediat de echipa cercetători ai Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora ”coronavirusul contaminează sistemul respirator, care nu poate fi curățat printr-o simplă clătire a gurii”.

11 milioane de persoane vor muri la Wuhan

Altă informație cu largă răspândire pe Facebook asigură că medicii se tem că toți locuitorii din Wuhan, epicentrul epidemiei, aflat în carantină, vor muri. Este fals, deoarece autoritățile nu au estimat o astfel de catastrofă. Mai mult, experții americani de la Centers for Disease Control and Prevention au declarat că, până și în situația în care nu există un vaccin pentru acest tip de coronavirus, majoritatea persoanelor atinse se vor vindeca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Bogdan Gruia Ivan
Motswedi, diamant de 2.488 carate
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia

pixel