Noul lider al pieței asiguratorilor își consolidează poziția, în timp ce oferta de RCA rămâne diversificată. Cota de piață a liderului RCA este în continuă scădere
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul intervine în scandalul asigurărilor RCA
Guvernul intervine în scandalul asigurărilor RCA
Noul lider al pieței asigurărilor, Groupama, și-a consolidat poziția rămânând pe primul loc și la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cu o cotă de 17,94%, urmat îndeaproape de Allianz Țiriac cu 17,67%.

Pe de altă parte, concurența pe piața RCA s-a menținut la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani și în al treilea trimestru din 2022, relevă datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La finalul lunii septembrie, trei societăți de asigurare continuau să controleze cote de piață cu două cifre, în timp ce alte patru societăți au înregistrat un nivel notabil al Primelor Brute Subscrise pe segmentul RCA.

Concret, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piață de puțin peste 31%, în ușoară scădere față de jumătatea anului, și rămâne lider de piață. Cota Euroins este cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piață.

Distanța dintre Euroins și competitorii săi s-a diminuat în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în condițiile în care Groupama și Allianz Țiriac, adică ocupantele locurilor 2 și 3 pe segmentul RCA și-au menținut cotele de piață. Groupama se apropie de 21%, în timp ce Allianz Țiriac a depășit 19%.

Alte patru societăți au cote de piață între 5,5% și 7,5%, notabilă fiind prezența Axeria Iard, cu aproape 5,6%, deși societatea a intrat pe piață, în baza dreptului european la liberă practică, abia la finalul anului 2021. O singură societate de asigurări autorizată să vândă RCA rămâne cu o cotă de piață neglijabilă.

Nicu Marcu (ASF): Mesaj grav către administratorii de pensii, firme de asigurare și fonduri de investiții

Președintele ASF avertizează administratorii de pensii, firmele de asigurare și fondurile de investiții: Vor veni situații cu care nu ne-am mai întâlnit. Fiți extrem de prudenți!

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), Nicu Marcu, a atenționat responsabilii din piețele supravegheate de instituția pe care o conduce să fie "extrem de prudenți", având în vedere că economia trece printr-o perioadă grea și imprevizibilă.

“Mesajul meu pentru conducătorii piețelor financiare nebancare este unul extrem de clar: să fiți extremi de prudenți, dar mai ales să fiți foarte responsabili cu privire la modul în care administrați banii populației, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, în deschiderea celei de VIII-a ediție a Conferinței Internaționale ISF2022 desfășurată la București azi, 10 noiembrie 2022.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghează piața pensiilor private, piața asigurărilor și piața de capital din România.

Contextul actual geopolitic și macroeconomic la nivel global influențează stabilitatea piețelor financiare europene, motiv pentru care autoritățile de supraveghere trebuie să monitorizeze cu atenție riscurile și să-și utilizeze prerogativele pentru a interveni acolo unde este necesar.

Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS) atrăgea atenția, prin intermediul unui avertisment emis în această toamnă, asupra faptului că a identificat anumite riscuri pentru stabilitatea financiară a Uniunii Europene și că acestea se pot materializa simultan, interacționând între ele și amplificându-și reciproc impactul. Asta chiar dacă sistemul financiar al Uniunii s-a dovedit rezilient până în acest moment, în pofida creșterii incertitudinilor geopolitice și economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel