Nouriel Roubini, îngrozit după ce Elon Musk a investit în Bitcoin
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Nouriel Roubini
Nouriel Roubini
Afirmațiile conform cărora Bitcoin cât și alte criptomonede sunt noul „aur digital” alimentează o nouă bulă, este de părere analistul Nouriel Roubini, într-un articol publicat în Financial Times. 

Ultima oară când a fost înregistrat un salt a fost în 2017-18 când bitcoin a urcat de la 1.000 $ la 20.000 $ și apoi a revenit la 3.000 $ până la sfârșitul anului 2018.

Deoarece valoarea fundamentală a bitcoinului este zero și ar fi negativă dacă s-ar aplica o taxă adecvată asupra carbonului care este rezultat în timpul producției sale analistul prevede că bula actuală se va sparge cât de curând.

Doctor Doom mai spune că până și referirea la bitcoin sau alte criptomonede ca „valute” este greșit. Aceste nu sunt o unitate de cont: practic nimic nu are preț în ele. Nu sunt un mijloc de plată scalabil: cu bitcoin puteți face cinci tranzacții pe secundă, în timp ce rețeaua Visa face 24.000. Bitcoin este abia folosit de companii legitime ca plată pentru bunuri și servicii, deși Tesla a spus că intenționează să înceapă să le accepte.

Criptomonezile nu au o valoare stabilă. Mai mult, chiar și unele conferințe pe această temă refuză să le accepte ca plată pentru taxele de participare. Mișcările volatile ale prețului pot elimina orice marjă de profit a unui comerciant în numai câteva ore. Nici măcar nu sunt denumite într-un mod consecvent, care permite utilizatorilor să compare prețurile relative ale bunurilor. Această dependență de diferite jetoane este efectiv o revenire la barter. Familia Flintstone avea un sistem monetar mai sofisticat bazat pe un punct de reper: oamenii cavernelor din aceste desene animate foloseau scoici, spune sarcastic Roubini.

Analiză Nouriel Roubini: De ce ”America arde azi”

Cripto nu are venituri, utilități, plăți sau alte servicii. Nici măcar nu este anonim, deoarece tehnologia blockchain de bază facilitează urmărirea plăților. Este doar o joacă pe o bulă de active speculative.

Vitalik Buterin, cofondator al criptomonedelor ethereum, susține că nicio criptomonedă nu poate fi în același timp scalabilă, sigură și descentralizată. Sistemele financiare tradiționale sunt scalabile și sigure: dacă cardul dvs. de credit sau contul dvs. bancar sunt sparte sau furate, sunteți acoperit. Dar ele sunt centralizate, deoarece participanții și activele sunt verificate de instituții de încredere. În acest moment, cripto nu este nici scalabil, nici sigur. Dacă cheia (parola) dvs. privată este furată sau pierdută, activele au dispărut definitiv.

Nici măcar nu este descentralizată. Minerii oligopoliști controlează majoritatea mineritului de bitcoin. Mulți nu sunt la îndemâna forțelor de ordine occidentale, aceștia aflândeu-se în locuri precum China, Rusia și Belarus, creând un coșmar de securitate națională. 

Lumea noastră este afectată de crize financiare, riscuri geopolitice și o politică monetară foarte slabă. Există o cerere în creștere pentru active de refugiu sigur, care sunt o acoperire împotriva inflației, a deprecierii valutare și a riscurilor de degradare. Aurul, obligațiunile indexate la inflație, mărfurile, proprietățile imobiliare și chiar acțiunile sunt toți candidați rezonabili.

Bitcoinul riscant și volatil nu face parte din portofoliile investitorilor instituționali serioși. Mulți dintre susținătorii săi din domeniul vânzării cu amănuntul sunt fraieri care sunt manipulați de o armată de insideri și vânzători de aer. 

Dacă Elon Musk, de la Tesla, și Michael Saylor, de la MicroStrategy, pariază pe bitcoin, asta nu înseamnă că ar trebui. să o facă toată lumea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel