Nu te-ai decis dacă să investești în Bitcoin? Iată și alte nume mari din domeniul CRIPTO
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Bitcoin în CĂDERE! Temerile legate de conflictul din Ucraina zguduie piețele
Bitcoin în CĂDERE! Temerile legate de conflictul din Ucraina zguduie piețele
Criptomonedele au atins noi maxime istorice în această lună, pe măsură ce devin tot mai atractive pentru investitorii obișnuiți.

Bitcoin, cea mai populară monedă digitală, a urcat săptămâna aceasta la un nou maxim istoric de aproape 70.000 de dolari pe monedă. Aceasta a urcat cu aproape 125% în acest an, în timp ce bunul și bătrânul S&P 500 (SPX) a crescut cu mai puțin de 24%.

Primul ETF Bitcoin a început să se tranzacționeze luna trecută, permițând investitorilor să profite de nebunia criptografică fără a cumpăra monedele în sine.

În mod clar, nebunia criptografică este aici pentru a rămâne. Dar există mari semne de întrebare cu privire la ce fel de reglementare ar putea fi în curs de elaborare pentru această clasă de active. Și chiar și unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street, în special directorul general al JPMorgan (JPM), Jamie Dimon, rămân sceptice în ceea ce privește puterea de rezistență a criptomonedelor.

Prințul miliardar al vaccinurilor din India deținea cheia pentru a pune capăt pandemiei. Ce s-a întâmplat

Pentru investitorii nou-veniți în acest spațiu, multitudinea de monede poate fi descurajantă. Iată o prezentare generală a celor mai mari cinci criptomonede.

Bitcoin

Bitcoin a fost întotdeauna cel mai mare jucător din domeniul criptografic, iar acum valorează peste 1,2 trilioane de dolari în capitalizare de piață, potrivit CoinMarketCap.

Noul său nou maxim istoric o face de peste 10 ori mai valoroasă pe unitate decât următoarea criptomonedă ca mărime.

Lansată de un creator anonim în 2009, moneda digitală funcționează pe baza tehnologiei blockchain - un alt cuvânt la modă în materie de criptografie. În esență, blockchain este un sistem de registru descentralizat în care sunt stocate înregistrările tranzacțiilor. Aceasta este principala diferență dintre bitcoin și monedele tradiționale fiat, precum dolarul american sau euro, care sunt controlate de băncile centrale.

Ethereum

Ethereum este veșnicul vioara a doua din lumea criptografică.

Dar este în continuare una dintre cele mai populare și valoroase monede digitale și, cu o capitalizare de piață de aproape 560 de miliarde de dolari, se află ferm pe locul al doilea după Bitcoin. Maximul său din toate timpurile a fost puțin sub 5.000 de dolari în această săptămână, potrivit datelor CoinDesk.

Valoarea Ethereum, lansat în 2015 ca software open-source bazat pe blockchain cu propria criptomonedă, a crescut cu peste 540% în acest an. Ea a fost stimulată de investitorii care cred că Ethereum, numit și Ether, va fi cheia pentru finanțele descentralizate, inclusiv pentru contractele inteligente și NFT (tokenuri nefungibile).

Binance Coin
A treia cea mai mare criptomonedă, cu o capitalizare de piață de peste 100 de miliarde de dolari, Binance Coin, sau BNB token, este diferită. Un produs al Binance Exchange, cea mai mare platformă de criptomonede în funcție de volumul tranzacționat, a fost creat ca mijloc de plată a comisioanelor pe propria platformă.

Are un plafon de 200 de milioane de jetoane BNB, dar jetoanele sunt distruse în mod regulat - sau "arse" - pentru a reduce oferta totală și a stabiliza valoarea lor în timp. Aceasta înseamnă că deținerile Binance ale oamenilor nu ar trebui să fluctueze în valoare la fel de mult ca alte criptomonede.

Binance Coin este, de asemenea, diferită prin faptul că poate fi schimbată doar în alte criptomonede, și nu în dolari sau în orice altă monedă fiduciară.

Tether

Tether a urcat pe locul patru în topul celor mai mari cinci monede digitale, cu o capitalizare de piață de aproape 74 de miliarde de dolari.

Este un exemplu de așa-numită "stablecoin", deoarece este ancorată la dolarul american. Acest lucru menține Tether relativ stabilă în comparație cu alte criptomonede, care pot fi foarte volatile. La crearea sa în 2014, valoarea fiecărui token a fost stabilită la 1 dolar.

Solana

Solana este, practic, un concurent pentru Ethereum. Este o rețea blockchain cu propria monedă digitală numită Sol.

La fel de vechi ca și pandemia - Solana a fost fondată în martie 2020 - criptoMONEDA a crescut vertiginos cu peste 10.000% în ultimul an, potrivit datelor CoinGecko.

Așa este: Cripto a trecut de la o valoare modestă de 2 dolari pe unitate la o valoare de peste 200 de dolari, aducându-și valoarea de piață la peste 70 de miliarde de dolari și depășind alte criptomonede Cardano și XRP, care au petrecut, de asemenea, timp în top cinci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel