Nvidia destabilizează piețele bursiere. Europa este pe roșu
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă
Bursă
Când Nvidia strănută, piețele bursiere se cutremură. Este, dacă se poate spune așa, noua ordine.

Principalele piețe bursiere europene au rămas pe teren negativ marți dimineață într-un context de reechilibrare a portofoliilor pe măsură ce se apropie sfârșitul de trimestru și de prudență pe frontul politic din Franța, Marea Britanie și Statele Unite.

La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 0,63% până la 7.658,35 puncte. La Londra, FTSE 100, bogat în stocuri de petrol, a rezistat, recuperând de 0,11%. La Frankfurt, Dax a cedat 0,87%. Indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0,67%, FTSEurofirst 300 cu 0,35% și Stoxx 600 cu 0,34%.

Contractele futures de pe Wall Street prevăd o creștere de 0,14% pentru Dow Jones, 0,04% pentru Standard & Poor's 500 și 0,09% pentru Nasdaq a doua zi după o sesiune marcată de prăbușirea cu 6,7% a acțiunii Nvidia (-6,7%) pentru a treia oară la rând. 

Reechilibrarea portofoliilor investitorilor este în detrimentul stocurilor tehnologice, în special în inteligența artificială, pentru titlurile așa-numite „de valoare”, adică acțiuni care prezintă un preț scăzut în raport cu valoarea lor intrinsecă.

În Europa, compartimentul de tehnologie de pe Stoxx 600 a pierdut marți 1,61% în urma declinului sectorului AI de pe Wall Street și Nasdaq. ASML a coborât cu 2,52%, ASMI a înregistrat un recul de 1,91%, STMicroelectronics a cedat 2,67% și BE Semiconductor 2,67%.

Acțiunile sunt, de asemenea, afectate de riscul politic, diferența de curs pe zece ani dintre Germania și Franța urcând la 72,35 puncte de bază, cu o dezbatere programată pentru 19:00 GMT între Jordan Bardella, Gabriel Attal și Manuel Bompard, cei trei lideri ai coalițiilor angajate în alegerile legislative din 30 iunie și 7 iulie.

Cele două scenarii - ascensiunea la putere a Adunării Populare (RN) sau o țară neguvernabilă din lipsa unei majorități parlamentare - creează „multă incertitudine” pe piețele financiare, atât în ​​ceea ce privește economia, cât și coeziunea societății, a comentat Stéphane Boujnah, directorul general al operatorului bursier Euronext.

În Marea Britanie, o dezbatere televizată între prim-ministrul în exercițiu Rishi Sunak și Keir Starmer, liderul opoziției laburiste, este programată miercuri în vederea alegerilor legislative, pentru ca vineri un astfel de duel să aibă loc, în Statele Unite, între președintele în exercițiu Joe Biden și predecesorul acestuia, Donald Trump.

Pe parte corporativă, care și-a revizuit obiectivele pentru 2024, inclusiv rezultatele financiare, a scăzut cu 8,52%.

Eurofins, a cărui acțiune a cedat luni 16,15%, după acuzațiile de delapidare financiară făcute de fondul speculativ Muddy Waters, a revenit cu 4,68% odată cu dezmințirea oferită de grupul francez de laboratoare științifice.

Novo Nordisk este în verde (+0,18%) datorită aprobării în China a medicamentului său Semaglutide pentru pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...

Germania construiește primul său terminal terestru de GNL

Germania deschide un nou terminal de gaz natural...

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Spălare de bani: Turcia, eliminată de pe „lista gri” a GAFI

„Datorită măsurilor bune care au fost adoptate, Turcia a...

Nokia face o achiziție de 2,3 ​​miliarde de dolari

Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel