O ”ceață radioactivă” a învăluit Moscova! Cum explică experții ruși FOTO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un fenomen care i-a speriat pe moscoviți prin intesitatea și durata lui
Un fenomen care i-a speriat pe moscoviți prin intesitatea și durata lui
  • Un fenomen care i-a speriat pe moscoviți prin intesitatea și durata lui
Începând din seara zilei de luni, Moscova a fost învăluită, treptat, în ceață. Cu fiecare oră, practic, vizibilitatea a devenit tot mai redusă. De la un nor semitransparent până la o pâclă groasă și abicioasă. Fenomenul, care i-a speriat pe mulți locuitori ai capitalei ruse, este cunoscut drept ”ceață de radiație” sau ”ceață radioactivă”.

Contactat pentru explicații, directorul științific al Centrului de Hidrometeorologie al Rusiei, Roman Wilfand, a asigurat că, deși se numește ”ceață de radiații”, fenomenul observat în prezent la Moscova nu are nimic de-a face cu radioactivitatea.

"Esența fenomenului constă în faptul că, în condițiile unui cer ușor înnorat pe durata nopții, la anumite valori de umiditate și temperatură, se produce o răcire intensă a solului prin eliberarea de radiații de unde lungi. La suprafața lui solul se răcește considerabil, la fel și aerul de deasupra lui. Luni, temperatura a fost mai ridicată, iar acest lucru a coincis cu o lipsă de acoperire noroasă. În plus, înnorările emit radiații de unde lungi, astfel încât solul de la suprafață nu se răcește. Astăzi, în absența norilor, solul, stratul de aer de la suprafață este puternic răcit. În aerul rece există o concentrație de molecule de vapori de apă, iar aceasta se numește ceață. Acesta este un proces fizic bine studiat", a declarat meteorologul.

Potrivit prognozelor meteo, ceața va persista și în prima jumătate a zilei de marți, iar în unele zone ale capitalei ruse, în special în zonele periferice, fenomenul se va menține până spre seară. 

Citește și Alt dezastru în China? Populația, îndemnată să-și facă provizii de hrană

"Acesta este un fenomen absolut natural pentru Moscova și regiunea Moscovei. Este un fenomen pur meteorologic asociat cu răcirea aerului, o scădere bruscă a temperaturii în orele de seară în condiții de calm anticiclonic, vreme calmă", - a confirmat expertul Mihail Leus, de la centrul Phobos, din Moscova. 

Pe aeroporturile din Moscova, aproape 150 de zboruri au fost anulate sau au decolat cu întârziere din cauza ceții, iar echipajele a 30 de aeronave de linie au fost direcționate spre alte aeroporturi. Poliția rutieră i-a sfătuit pe locuitorii din regiune să nu conducă decât dacă este absolut necesar.

Este demn de remarcat faptul că regiunea Moscovei este în pericol de inundații din cauza ceții și a apariției vremii cețoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel