O nouă fabrică, unică în lume, a fost deschisă în România. Sute de noi locuri de muncă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nokian Tyres Oradea / sursa foto: Facebook @Nokian Tyres
Nokian Tyres Oradea / sursa foto: Facebook @Nokian Tyres
A fost inaugurată o nouă fabrică de cauciucuri în România, cu o investiție de 650 milioane de euro. Unitatea de producție are ceva inedit.

Noua fabrică deschisă de compania finladeză Nokian Tyres la Oradea este singura uzină de cauciuri fără emisii de carbon, conform companiei. Aceasta este una dintre cele mai mari investiții ale unei companii străine în țară, în ultimi ani.

Aici vor lucra 500 de noi angajați. Fabrica se va axa pe producția anvelopelor cu lățimi mai mari, destinate vehiculelor de pasageri și a SUV-urilor, acestea urmând să fie comercializate în principal în Europa Centrală. Pentru Nokian Tyres, unitatea din Oradea este unul dintre cele mai importante proiecte strategice pentru viitorul apropiat.

După ce s-a retras din Rusia, ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina, compania a analizat 40 de locații din Europa, pentru a alege în final România pentru construirea acestei noi unități de producție. 

Fabrica din Oradea va fi prima unitate de producție cu zero emisii de CO2 din industria anvelopelor. Aici vom folosi energie ce provine 100% din surse regenerabile și toată producția de abur va fi realizată fără combustibili fosili. În același timp, ne axăm pe procese și soluții de construcții eficiente din punct de vedere energetic, arată site-ul companiei.

Prezenta la inaugurarea fabricii, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu a declarat: „Această fabrică este o dovadă a încrederii pe care Nokian Tyres și alți investitori internaționali o au în potențialul economic al României. Fabrica va crea aproximativ 500 de locuri de muncă. Acest lucru nu reprezintă doar un impact economic direct pentru întreaga regiune, ci și oportunități de dezvoltare a competențelor și abilităților celor care lucrează aici. Relocarea fabricii din Rusia, în România, confirmă faptul că țara noastră devine un hub atractiv pentru investițiile majore, în special în sectoarele strategice precum cel al producției industriale ecologice. Este un simbol al angajamentului nostru față de viitor și un exemplu despre cum tehnologia și inovația pot contribui la protejarea mediului“.

Statul român a contribuit la această investiție cu aproape 100 milioane euro. Compania finalndeză a produs, la Oradea, prima anvelopă de test din noua fabrică pe data de 1 iulie, iar producția comercială de volum va porni la început de 2025.

Potrivit companiei, aici vor fi fabricate anual 6 milioane de anvelope după ce uzina va deveni complet operațională, cu potențial de extindere în viitor, iar suprafața construită totalizează aproximativ 100.000 mp.

„Noua fabrica de la Oradea este un nou exemplu de pionierat al Nokian Tyres în industria anvelopelor. Electricitatea utilizată în fabrica din Oradea este, în totalitate, fără emisii de dioxid de carbon. O parte din electricitate este generată de unitățile solare instalate la fața locului. Aburul folosit pentru vulcanizarea anvelopelor este generat de boilere electrice inovatoare care folosesc electricitate fără emisii de dioxid de carbon, în locul combustibililor fosili obișnuiți, cum ar fi cărbunele sau gazul. În plus, procesul de fabricare a anvelopelor este foarte eficient din punct de vedere energetic, deoarece utilizăm doar tehnologie și utilaje de ultimă generație. Cu noua noastră fabrică din Oradea, demonstrăm cu adevărat angajamentul nostru față de sustenabilitate”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, Vicepreședinte Senior pentru Excelență Operațională la Nokian Tyres, trimis special din Finalnda anul trecut pentru construirea acestei unități de producție, scrie bihon.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Nokian Tyres Oradea / sursa foto: Facebook @Nokian Tyres
Yen japonez / sursa: Freepik.com
pexels.com
Smartphone-uri / sursa foto: Freepik.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Foto: Pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com

pixel