Oficial ANRE. Anunț ȘOC:Prețul la gaze s-ar putea DUBLA în această iarnă

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Și nu este decât începutul
Și nu este decât începutul
Dacă în 2020 ne-am luptat cu pandemia de COVID-19, cu restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, care oricum nu s-a speriat de măsurile luate și continuă să ne dea viața peste cap, în 2021 ne luptăm, cu la fel de puțin succes, și cu prețurile la curent electric și la gaze. Și, ca în cazul năbădăiosului coronavirus despre care, inițial, s-a spus că nu e cine știe ce, la fel s-a întâmplat și în cazul facturilor la energie, despre care s-a spus că vor crește, nu că vor exploda în adevăratul sens al cuvântului.

O ultimă confirmare că facturile în special la gaze ne vor arde dureros la buzunare a venit din partea vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy, care a anunțat că în această iarnă costul acestora se va dubla, pur și simplu. Mai mult, el a dat de înțeles că acesta nu va fi decât începutul.

”Eu mă aștept ca în viitor, de la 1 ianuarie 2022, să vedem într-adevăr și în prețurile finale de la consumatorii casnici evoluția prețurilor din angro la energie electrică și gaze naturale.

Mă aștept la prețurile de serviciu universal, aplicate de la 1 iulie 2022, la încă o creștere de cel puțin 5% în valoarea facturii în prețul final al facturii, iar la gaze naturale.

Ofertele actuale din piață ar putea conduce chiar la dublarea prețului final la gazele naturale pentru iarna aceasta”, a precizat Zoltan Nagy, care participă zilele acestea la o conferință dedicată energiei. 

Poate merită amintit că nu mai departe de 10 august, deci în urmă cu mai puțin de o lună, ANRE avertiza că prețul la gaze naturale vor crește cu cel mult 50%. Oricum, întrebat de reporterii Antena 3 ce a făcut ANRE pentru populație, Zoltan Nagy a răspuns: 

”Păi ANRE cum poate influența prețul angro din Europa? Dacă spuneți că ANRE e de vină pentru evoluția prețului de energie electrică sau gaze naturale, care este exact identic în Europa cum e în România, îmi dați și argumente, atunci eu îmi dau și demisia de la ANRE și plec”, a afirmat oficialul. 

Potrivit precizărilor sale, „am avut şi acţiuni de control pe aceste subiecte la principalii furnizori şi respectiv distribuitori. Sunt probleme la majoritatea dintre ei şi am aplicat amenzi destul de serioase şi ca să vă dau doar un exemplu.

Citește și Facturi ASTRONOMICE la energie. Compania care va verifica ”posibile ANOMALII”

Cu toate că regulamentul de furnizare prevede faptul că fiecare contor trebuie citit măcar o dată la şase luni am găsit distribuitor de energie electrică care avea sute de mii de contoare necitite la doi ani. Consumatorii care sunt preocupaţi de acest lucru, dacă e citit consumul, dacă e facturat într-adevăr consumul real, sau se estimează şi ulterior se regularizează şi vor să evite acest lucru, au la îndemână mecanismul autocitirii.

Fiecare consumatori are dreptul de a citi contorul şi pe factură este un număr dedicat comunicării indexului. 
În momentul în care o factură este contestată o factură se suspendă şi plata până când se soluţionează, deci obligaţia de a plăti şi consecinţele neplăţii se suspendă, deci nu mai e cazul să ne îngrijorăm în privinţa unei decopnectări şi eu sunt convins că în majoritatea cazurilor este respectat de către furnizori.”, a mai explicat Zoltan Nagy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru

pixel