Oficial BCE: Aceste achiziții NU constituie un intrument al băncii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bloomberg: Oficialii BCE sunt de acord cu un nou obiectiv privind inflația
Bloomberg: Oficialii BCE sunt de acord cu un nou obiectiv privind inflația
 Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a minimalizat perspectivele achiziţionării de acţiuni sau obligaţiuni bancare de către BCE, ca parte a eforturilor instituţiei de a lupta contra efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters

"Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale din zona euro (Eurosistem) au mulţi economişti specializaţi în politica monetară, deci totul este luat în calcul la un anumit nivel", a declarat Lane, într-un interviu acordat publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung.

"Dar aceste măsuri nu fac parte din setul nostru actual de instrumente, care reprezintă o combinare între ratele dobânzilor pe termen scurt, achiziţiile de active, credite ţintite şi orientările oferite de noi", a adăugat oficialul BCE.

Cercetătorii chinezi au învățat să învingă BĂTRÂNEȚEA

În schimb Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a afirmat recent că Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze programul său de obligaţiuni, dacă va fi necesar.

2021 va fi probabil "un an al pandemiei", cu incertitudini ridicate şi vulnerabilităţi extinse în rândul companiilor şi gospodăriilor. Este necesară menţinerea măsurilor monetare şi fiscale pentru o perioadă extinsă de timp, a avertizat oficialul BCE, cerând guvernelor să se concentreze pe investiţii, pentru a majora creşterea economiei.

La reuniunea din 21 ianuarie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro.

"Consiliul guvernatorilor va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită", se menţionează în comunicatul BCE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel