Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili
Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili
Guvernul olandez a anunţat marţi că intenţionează să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili, retroactiv pentru anul 2002, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Ministerul de Finanţe a descris decizia ca fiind o măsură temporară de urgenţă luată „în legătură cu preţurile ridicate ale energiei”.

Guvernul se aşteaptă ca în urma impunerii taxei, numită „contribuţie de solidaritate”, să obţină 3,2 miliarde de euro, banii urmând să fie folosiţi pentru a finanţa plafonarea preţului energiei pentru gospodării anunţată în octombrie.

Taxa de 33% „pe profiturile excesive” se va aplica companiilor cu activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului.

Profituri excesive sunt considerare profiturile care sunt cu peste 20% peste nivelul mediu din perioada 2018-2021, a precizat Ministerul de Finanţe.

Şi alte state membre UE au anunţat taxarea profiturilor excesive ale companiilor din sectorul petrolului şi gazelor naturale, ca parte a măsurilor de urgenţă destinate să ajute consumatorii.

În 30 septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere. Cotaţiile zilei, 1 noiembrie

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de marţi în creştere, investitorii sperând că Rezerva Federală a SUA (Fed) va încetini majorarea dobânzilor, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,40%, ajungând la valoarea de 32.862,79 puncte, în creştere cu 129,84 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 0,77%, ajungând la valoarea de 3.901,79 puncte, în creştere cu 29,81 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 1,52%, ajungând la valoarea de 11.154,74 puncte, în creştere cu 166,59 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Londra - Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în creştere cu 1,51%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.201,56 puncte, în creştere cu 107,03 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Frankfurt - Bursa de la Frankfurt a deschis şedinţa de marţi în creştere cu 1,09%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 13.398,77 puncte, în creştere cu 145,03 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Pensii speciale / Foto: Freepik
Jarosław Piszczek și Karol Nawrocki
Mașini / FOTO: Freepik
Alegător român votează / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Trafic aglomerat / Foto: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr

Nvidia, gest disperat ca să nu piardă piața din China

Nvidia va începe, în lunile următoare, livrarea unui nou...

Wall Street
Oameni pe stradă / Foto: Freepik

Prognoza meteo pentru Capitală. Cum va fi vremea diseară

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului...

O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
sateliti - FOTO: Freepik@tawatchai07
gaz - FOTO: Freepik
carbune - FOTO: Freepik
Insolvența persoanelor fizice
Foto: Freepik.com
De Beers, Londra
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4
Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
sua - FOTO: Freepik@jcomp

pixel