Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Miliardarul rus Mikhail Fridman a depus o cerere pentru ca un litigiu arbitral în valoare de peste 16 miliarde de dolari cu Luxemburg să fie administrat la Centrul Internațional de Arbitraj din Hong Kong (HKIAC), conform unor documente văzute de Reuters.
Fridman solicită despăgubiri din partea Luxemburgului pentru activele înghețate în această țară, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse împotriva sa în răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
Cererea lui Fridman, depusă pe 13 august, invocă un tratat din 1989 între Belgia, Luxemburg și Uniunea Sovietică, care protejează activele investitorilor împotriva exproprierii sau naționalizării.
Ministerul de Stat al Luxemburgului a confirmat că Fridman a inițiat proceduri arbitrale împotriva statului Marelui Ducat de Luxemburg.
"Guvernul este în prezent în proces de analizare a cererii și a pașilor următori împreună cu consilierii săi juridici", a declarat ministerul.
HKIAC nu a răspuns imediat la un email trimis în afara orelor de lucru, care solicita un comentariu.
Într-un articol scris în revista The Spectator în aprilie, Fridman a afirmat că "activele și afacerile sale din Marea Britanie și UE au fost de fapt naționalizate, fără nicio compensație și fără dovezi de vreo încălcare, în afară de opinia subiectivă a unor funcționari anonimi."
Fridman și partenerul său de afaceri de lungă durată, Petr Aven, au obținut o victorie rară împotriva sancțiunilor UE în aprilie, când sancțiunile inițiale împotriva lor au fost considerate impuse fără dovezi suficiente de sprijin pentru acțiunile sau politicile Kremlinului împotriva Ucrainei.
Ambii rămân totuși sub măsuri punitive, deoarece sancțiunile au fost extinse în martie 2023. Fridman și Aven au contestat această extindere.
Sancțiunile sunt în centrul acestui caz, ceea ce face ca găsirea unei jurisdicții care nu a impus sancțiuni Rusiei, cum ar fi Hong Kong, să fie esențială.
Fridman a propus desfășurarea unui arbitraj ad-hoc conform regulilor de arbitraj ale Comisiei Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional (UNCITRAL), potrivit documentelor.
Investment Arbitration Reporter a menționat că cazul lui Fridman este primul arbitraj cunoscut bazat pe tratat împotriva Luxemburgului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...