Redresarea economiei zonei euro a slăbit luna aceasta, din cauza problemelor din sectorul serviciilor, în pofida veştilor bune din Germania, unde fabricile au beneficiat de atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, arată datele preliminare publicate luni de compania de analize financiare Markit, transmit DPA şi Reuters.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 52,4 de puncte în ianuarie, de la 53,3 puncte în decembrie, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai redus nivel începând din februarie 2020 şi sub estimările analiştilor, de 52,6 puncte. Scăderea a fost cauzată în principal de indicatorul PMI privind serviciile, care a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
"Declinul indicelui PMI în ianuarie arată efectele Omicron asupra sectorului serviciilor, deşi economia Germaniei a avut o evoluţie surprinzător de bună", a apreciat Bert Colijn de la ING. Indicatorul PMI în zona euro, care măsoară activitatea din sectorul serviciilor, a scăzut de la 53,1 puncte la 51,2 de puncte în ianuarie
Ministrul Finanțelor: Munca este impozitată excesiv. Impozitul progresiv poate fi soluția
Afacerile din Germania, cea mai mare economie europeană, au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru luni, arată datele publicate anterior, după ce fabricile au beneficiat de atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare
Dar în Franţa, a doua economie din zona euro, declinul afacerilor a depăşit estimările, din cauza impactului pandemiei şi al presiunilor inflaţioniste.
Fabricile au fost mai puţin afectate de restricţii, indicatorul PMI în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a urcat de la 58 puncte la 59 de puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi peste estimările analiştilor, de 57,5 puncte.
Indicatorul care măsoară producţia a urcat de la 53,8 puncte la 55,8 de puncte în ianuarie. Pentru a face faţă cererii ridicate, fabricile şi-au majorat numărul de angajaţi într-un ritm rapid. Indicele privind angajările a urcat de la 55,3 puncte la 57,5 de puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din iulie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...