OMS, ezită să declare situație de urgență internațională în cazul noului coronavirus

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Piața din Wuhan de unde se suspectează că ar fi pornit actuala pandemie
Piața din Wuhan de unde se suspectează că ar fi pornit actuala pandemie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China), cu peste 440 de îmbolnăviri şi 17 decese, trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie, relatează EFE şi AFP. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că există şi pentru România riscul apariţiei unor cazuri de coronavirus, chiar dacă probabilitatea este redusă.

După ore lungi de dezbatere la sediul OMS din Geneva, comitetul, format din 16 experţi medicali din diferite ţări, a fost împărţit 50% pro şi 50% contra declarării unei astfel de alerte, care va lansa sisteme de prevenire în toată lumea.

''A fost o discuţie bună în cadrul comitetului, dar era clar că pentru a o continua avem nevoie de mai multe informaţii", a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, această prudenţă semnifică faptul că experţii "iau foarte în serios'' situaţia.

Tedros a adăugat că o echipă OMS continuă investigaţiile asupra focarului, a cărui origine, tratamente posibile sau modalităţi de infectare nu sunt încă pe deplin cunoscute. Experţii organizaţiei au amintit că există dovezi de transmitere a virusului la oameni (ceea ce face ca răspândirea acestuia să fie mai rapidă), ca în cazul coronavirusurilor anterioare, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Sursa noului coronavirus ar fi șerpii. Studiu

Reuniunea comitetului de urgenţă al OMS, prezidată de francezul Didier Hussein, a început într-o zi în care China a raportat o creştere accentuată a cazurilor diagnosticate, într-un moment când ţara se pregăteşte pentru exodul anual de călători cu ocazia vacanţei de Anul Nou chinezesc, care începe sâmbătă, 25 ianuarie.

Având în vedere acest lucru, autorităţile din Wuhan au dispus suspendarea tuturor mijloacelor de transport din oraş, pentru a opri plecarea locuitorilor. Tedros a lăudat "angajamentul puternic" ale Chinei, spunând că aceste măsuri vor "reduce" riscurile de răspândire în afara graniţelor sale. Alerta internaţională ar implica implementarea de măsuri preventive la nivel global.

În trecut a fost declarată de cinci ori: înainte de epidemia de gripă H1N1 (2009), cea de Ebola în Africa de Vest (2014) şi în Republica Democrată Congo (2019), poliomielita în 2014 şi virusul zika în 2016. Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Virusul este deja prezent în cel puţin 13 provincii chineze, pe lângă regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care au confirmat primele cazuri miercuri, şi au fost depistate cel puţin 4 persoane afectate în Thailanda şi câte unul în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite.

Deocamdată, OMS nu a emis alerte pentru persoanele care călătoresc în China, ci doar a sfătuit populaţia din zonele afectate să aibă în vedere măsuri de igienă de bază, cum ar fi spălarea mâinilor cu săpun, acoperirea gurii sau nasului când tuşesc sau strănută sau evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel