OMS: Jumătate de milion de europeni ar putea muri de COVID-19 în această iarnă. Europa, măturată de proteste anti-restricții
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Proteste violente la Bruxelles
Proteste violente la Bruxelles
Europa se află din nou "în epicentrul" pandemiei de Covid, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în timp ce numărul de cazuri a crescut pe întreg continentul.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful OMS Europa, Hans Kluge, a declarat că bătrânul continentul ar putea înregistra încă o jumătate de milion de decese până în februarie.

El a dat vina pe o absorbție insuficientă a vaccinurilor pentru această creștere.

"Trebuie să ne schimbăm tactica, de la a reacționa la valuri de Covid-19 la a preveni apariția lor", a spus el.

Rata de vaccinare a încetinit pe întreg continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% dintre persoanele din Spania sunt vaccinate de două ori, în Germania procentul este de doar 66% - și mult mai mic în unele țări din Europa de Est. Doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021.

De asemenea, Kluge a acuzat că relaxarea măsurilor de sănătate publică a dus la creșterea numărului de infecții în regiunea europeană, care acoperă 53 de țări, inclusiv părți din Asia Centrală. Până în prezent, OMS a înregistrat 1,4 milioane de decese în întreaga regiune.

Situația din Europa este de neînțeles

Responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a declarat că, în ultimele patru săptămâni, numărul cazurilor din Europa a crescut cu peste 55%, în ciuda unei "rezerve ample de vaccinuri și instrumente", iar colegul său, Dr. Mike Ryan, a declarat că experiența Europei este un "semnal de alarmă pentru întreaga lume".

Aceasta a venit în contextul în care Germania a înregistrat vineri peste 37.000 de cazuri zilnice de Covid, un record pentru a doua zi consecutivă. Rata de incidență la 100.000 de persoane este acum mai mare decât a fost în aprilie, ajungând la 169,9, dar mult sub nivelul din Marea Britanie.

COVID-19. Primul tratament cu pastile va fi disponibil în Europa

Oficialii germani din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecții ar putea duce la un număr mare de decese și la presiuni asupra sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 154 de decese, față de 121 în urmă cu o săptămână.

Guvernele fac greșeli elementare

Lothar Wieler, de la institutul german RKI, a vorbit joi despre cifre terifiante. "Dacă nu luăm acum contramăsuri, acest al patrulea val va aduce și mai multă suferință", a spus el. Printre numeroșii germani care nu au fost vaccinați se numără peste trei milioane de persoane de peste 60 de ani, considerate a fi deosebit de expuse riscului.

Dar, după cum a subliniat Hans Kluge, creșterea numărului de cazuri nu se limitează la Germania.

Cele mai dramatice creșteri ale numărului de decese au fost înregistrate în ultima săptămână în Rusia, unde s-au înregistrat peste 8.100 de decese, și în Ucraina, cu 3.800 de decese. Ambele țări au rate foarte scăzute de vaccinare, iar Ucraina a anunțat un număr record de 27.377 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

Însă, unii nu se alsă convinși de îndemnuirle sau cifrele prezentate de OMS astfel că în ultimele zile au avut loc proteste violente în mai multe țări față de noile restricții care vor fi impuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel