OMS: Nu vom reveni la normal prea repede

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
OMS: Nu vom reveni la normal prea repede
OMS: Nu vom reveni la normal prea repede
Campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, demarate deja în multe ţări, nu vor asigura o imunitate de grup la nivel mondial în faţa pandemiei de COVID-19 în acest an, au declarat mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii, luni, invocând accesul limitat la vaccinuri pentru ţările sărace, probleme de încredere în rândul comunităţilor şi potenţiala apariţie a unor mutaţii ale virusului SARS-CoV-2, informează Reuters.

"Nu vom reveni la normal prea repede", a declarat Dale Fisher, preşedintele Reţelei de alerte şi reacţii privind focarele epidemiologice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul conferinţei online Reuters Next.

"Ştim că trebuie să dobândim imunitate de grup şi că avem nevoie de acest lucru în majoritatea ţărilor, dar nu vom vedea aşa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite ţări care ar putea să o dobândească, dar, chiar şi atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontieră", a adăugat Dale Fisher.

Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informaţiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el.

PARACETAMOL. A fost descoperit un efect absolut NEAȘTEPTAT

Imunitatea de grup se referă la situaţia în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populaţie dobândesc imunitate la o infecţie, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependenţa periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne şi acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat.

"Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluţie pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populaţiei, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulţi oameni care au nevoie de el", a declarat Pandu Riono la conferinţa Reuters Next.

Peste 90 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global şi aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit din cauza maladiei COVID-19 după ce aceasta a apărut în China în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Singapore, Marea Britanie şi statele din Uniunea Europeană, au început deja să îşi inoculeze cetăţenii cu vaccinuri anti-COVID-19, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.

Indonezia şi India vor lansa la rândul lor campanii de vaccinare în masă în această săptămână.

Ţările bogate se află în fruntea listelor de aşteptare în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există "o problemă clară" şi că ţările cu venituri mici şi mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

Irma Hidayana, cofondatoarea LaporCOVID-19, o iniţiativă independentă specializată în date despre noul coronavirus, cu sediul în Indonezia, afirmă că încrederea publicului în vaccinuri ar putea avea un impact asupra campaniilor de vaccinare.

Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutaţii viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutaţiilor din cauza vaccinurilor.

Guvernatorul Băncii de Stat din Pakistan, Reza Baqir, a recunoscut că demararea campaniei de vaccinare în ţara lui reprezintă "o provocare logistică".

Pakistan, o ţară cu 220 de milioane de locuitori, a ordonat până acum doar 1,2 milioane de doze de vaccin de la producătorul chinez Sinopharm.

Totuşi, el spune că Pakistanul se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu un an, în pofida faptului că se confruntă cu cel de-al doilea val al pandemiei.

"Suntem pregătiţi pentru provocările care ar putea să vină. Ne aflăm deja la jumătatea pandemiei de COVID-19 fără niciun vaccin şi, după ce vaccinurile vor sosi, situaţia nu poate decât să se îmbunătăţească", a declarat Reza Baqir la conferinţa Reuters Next.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel