OMV Petrom a înregistrat un profit net uriaș, pe fondul prețurilor ridicate la petrol și gaze

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
În schimb, producția de hidrocarburi a scăzut
În schimb, producția de hidrocarburi a scăzut
Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare neauditate pentru ianuarie - septembrie şi trimestrul 3, publicate vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În trimestrul 3, profitul net a fost de 4,51 miliarde lei, faţă de 2,898 miliarde lei în trimestrul anterior şi 696 milioane lei în trimestrul 3 din 2021.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut în trimestrul 3 cu 170% comparativ cu T3/21, până la 18,667 miliarde lei, susţinută în principal de preţurile mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de electricitate, parţial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale.

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 51%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au fost de numai 0,1% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul financiar net a fost un profit de 100 milioane de lei în T3/22 comparativ cu o pierdere de 152 milioane lei în T3/21, în principal ca urmare a veniturilor mai mari din dobânzi la depozitele bancare. Prin urmare, profitul înainte de impozitare în T3/22 a fost de 5,302 miliarde lei, semnificativ mai mare faţă de valoarea de 827 milioane lei din T3/21.

"Într-un mediu volatil, cu preţuri ridicate, cu fundamentele pieţei profund afectate de contextul geopolitic, rezultatul nostru operaţional 1-9/22 din exploatare CCA a crescut la 10 miliarde lei. În aceeaşi perioadă, contribuţia noastră la bugetul de stat a ajuns la 15 miliarde lei, un nivel aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru se datorează creşterii impozitelor directe care au fost de peste 5 ori mai mari, determinate în principal de impozitarea gazelor şi energiei electrice. Investiţiile noastre au fost de 2,3 miliarde de lei, cu 25% mai mari faţă de anul trecut, şi ne aşteptăm ca suma anuală să fie în jur de 4 miliarde de lei, în funcţie de climatul investiţional. De-a lungul perioadei, ne-am operat facilităţile în siguranţă şi la niveluri ridicate de utilizare, asigurându-ne că produsele esenţiale sunt disponibile pentru clienţii noştri, avansând în acelaşi timp în proiectele noastre strategice care contribuie la securitatea aprovizionării şi la creşterea economică a ţării", a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

Potrivit rezultatelor companiei, în primele trei trimestre, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de de 10,1 miliarde lei, în contextul fără precedent al preţurilor mărfurilor crescute şi volatile, generate de contextul geopolitic. Valoarea investiţiilor s-a ridicat la 2,3 miliarde lei, în creştere cu 25%, iar contribuţia la bugetul de stat a crescut la aproximativ 15 miliarde lei, aproape dublu.

Totalul taxelor directe a fost de 7,1 miliarde lei, de peste 5,5 ori mai mari, creştere determinată în principal de nivelul mai ridicat de taxare pentru gazele naturale şi taxa recent introdusă pe electricitate.

În segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 4,357 miliarde lei, comparativ cu 1,226 miliarde lei în primele trei trimestre din 2021, în principal datorită preţurilor mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi a impactului pozitiv al cursului de schimb, parţial compensate de taxare mai ridicată şi producţie mai scăzută.

Producţia în România, excluzând externalizările, a scăzut cu 6,5%, în principal din cauza declinului natural din zăcămintele principale, dar a fost parţial compensată de contribuţia mai mare de la sonde noi.

Costul de producţie a crescut cu 3%, la 13,05 dolari/bep, din cauza costurilor crescute cu serviciile şi energia şi a scăderii producţiei disponibile la vânzare, parţial compensate de impactul pozitiv al cursului de schimb şi datorită unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal.

În segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 3,157 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului în curs, comparativ cu 1,491 miliarde lei în perioada similară din 2021, reflectând marjele favorabile de rafinare, cererea mai ridicată de carburanţi şi performanţa operaţională bună.

Rata de utilizare a rafinăriei s-a situat la 94%, fiind similară cu cea din perioada 1-9/21, peste rata medie de utilizare din regiune.

Volumele vânzărilor cu amănuntul au fost mai mari cu 2%.

Pe segmentul Gaz şi Energie s-a consemnat un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 2,810 miliarde lei, comparativ cu 337 milioane lei în primele nouă luni din 2021, un rezultat foarte bun din activitatea de gaze naturale, în principal datorită tranzacţiilor încheiate în afara României, precum şi un rezultat foarte bun din activitatea de energie electrică.

Volumele de vânzări de gaze naturale au fost cu 8% mai mici, în contextul unei scăderi cu 14% a cererii totale de piaţă.

Producţia netă de energie electrică s-a situat la de 3,53 TWh, cea mai mare de până acum, de la debutul operaţiunilor comerciale, acum 10 ani, reprezentând 9% din mixul de generare electricitate al României. 

Profitul operaţional ajustat al grupului energetic austriac OMV AG a urcat semnificativ în trimestrul trei din 2022, în urma preţurilor mai ridicate la petrol şi gaze şi a performanţelor mai bune pe segmentul de explorare şi producţie (E&P), cât şi pe cel de rafinare şi comercializare (R&M), transmite MarketWatch.

În perioada iulie-septembrie 2022, profitul operaţional înainte de dobânzi şi impozitare şi ajustat cu elemente speciale (Clean CCS) a crescut cu 96%, la 3,516 miliarde de euro, de la 1,79 miliarde de euro în trimestrul trei din 2021.

Veniturile din vânzări consolidate au crescut cu 102% în trimestrul trei din 2022, la 17,170 miliarde euro, faţă de 8,512 miliarde euro în perioada similară din 2021, datorită preţurilor mai ridicate de pe piaţă.

Profitul net atribuibil acţionarilor a urcat la 833 milioane de euro în trimestrul trei din 2022, de la 279 milioane de euro în perioada similară din 2021.

La 30 septembrie 2022, datoria netă a OMV, exceptând leasing-urile, se situa la 1,160 miliarde de euro, în scădere faţă de 6,214 miliarde de euro la 30 septembrie 2021, în timp ce numărul de angajaţi a scăzut la 22.273 în trimestrul trei din 2022, de la 22.757 în perioada similară din 2021. Cheltuielile organice de capital au fost confirmate la aproximativ 3,7 miliarde de euro.

Joi seara, OMV a anunţat că va propune dividende speciale de 2,25 euro pe acţiune pentru 2022, care vor fi distribuite în plus şi în acelaşi timp cu dividendele obişnuite. De asemenea, compania vrea să modifice actuala sa politică de dividende, astfel încât dividendele speciale să poată fi luate în consideraţie în viitor.

Producție în scădere

Producţia totală de hidrocarburi a OMV a scăzut cu 19% în perioada iulie-septembrie 2022, la 381.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 470.000 bep pe zi în trimestrul trei din 2021.

Compania a confirmat că se aşteaptă în acest an la o producţie de 390.000 bep pe zi (de la 486 bep pe zi în 2021). De la 1 martie 2022, volumele din Rusia nu mai sunt incluse în producţia totală, în urma modificării metodei de consolidare a operaţiunilor din Rusia, a precizat OMV.

Cotaţia medie a barilului de petrol Brent ar urma să depăşească anul acesta 100 de dolari, faţă de 71 de dolari în 2021, a anunţat OMV. Preţul mediu al gazelor ar urma să se situeze la 55 - 60 euro/MWh, faţă de un nivel de 16,5 euro/MWh în 2021.

În legătură cu Rusia, OMV a anunţat că în trimestrul trei din 2022 a achiziţionat în medie 2,5 TWh pe lună de gaze naturale, conform contractului de furnizare pe termen lung cu Gazprom PJSC în Germania şi Austria, şi s-a confruntat continuu cu reducerea volumelor. Aceste evoluţii au necesitat cumpărarea de pe piaţă a volumelor înlocuite, rezultând un impact financiar negativ asupra companiei.

"Incertitudinile privind reducerea în viitor a livrărilor de gaze naturale se menţin şi ar putea avea ca rezultat noi pierderi. În eventualitatea unor noi întreruperi sau chiar a întreruperii totale a livrărilor de gaze din Rusia, OMV poate utiliza gazele di facilităţile de stocare pentru livrările către clienţi şi are acces la alte huburi de pe piaţa lichidă a gazelor din Europa", a precizat OMV. 

Citește și OMV Petrom se implică în dezvoltarea economiei circulare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel