OMV Petrom anunță semnarea a două contracte de finanțare prin PNRR pentru construirea a două capacități de producție de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi din judeţul Prahova. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanțării de 50 milioane de euro. Valoarea totală a investiției totale este de circa 140 milioane de euro. Finanțarea a fost obținută în urma reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investițiilor în hidrogen verde, inițial lansată în 2022, se arată în comunicatul de presă.
Se propune construirea a două instalații de electroliză a apei, una cu o capacitate de 35 MW și cealaltă de 20 MW, în incinta rafinăriei Petrobrazi. Procesul va utiliza exclusiv energie regenerabilă, eliminând astfel emisiile de carbon și calificând hidrogenul produs drept "verde". Se estimează că producția anuală de hidrogen verde va ajunge la aproximativ 8 kilotone în cadrul acestor proiecte.
Utilizarea hidrogenului verde în producția de combustibili ecologici, precum combustibilul durabil pentru aviație și biodiesel, va conduce la o reducere de cel puțin 70% a emisiilor de CO2 în comparație cu combustibilii tradiționali. În prezent, proiectele sunt în etapa de proiectare, cu planul de a lua o decizie finală de investiție în 2024.
La finalul anului 2023, acționarii români controlau peste 43% din acțiunile OMV Petrom, dintre care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt în posesia fondurilor de pensii din România, împreună cu aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești. OMV Aktiengesellschaft, o importantă corporație industrială listată în Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, în timp ce restul de 5,6% sunt în mâinile altor investitori străini. Pe Bursa de Valori București, 28,1% din acțiunile OMV Petrom sunt disponibile pentru tranzacționare liberă. În intervalul 2005 - 2023, OMV Petrom a fost unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat, plătind aproximativ 42 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite și dividende. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro în diferite proiecte și inițiative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.