OPEC majorează producția de petrol, înaintea intrării în vigoare a unui nou embargou
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Prețul petrolului are toate șansele să explodeze în următoarea perioadă
Prețul petrolului are toate șansele să explodeze în următoarea perioadă
Arabia Saudită și alte state membre OPEC discută o creștere a producției de petrol, a relatat luni Wall Street Journal, citând reprezentanți ai organizației.

Potrivit ziarului, discuțiile se referă la o creștere de până la 500.000 de barili pe zi (bpd) înainte de reuniunea din 4 decembrie.

Această dată marchează ajunul intrării în vigoare a unui embargo asupra petrolului rusesc.

OPEC și aliații săi (OPEC+) și-au redus pomparea cu 100.000 de bpd în octombrie, înainte de a conveni asupra unei reduceri de două milioane de bpd din noiembrie, în ciuda opoziției mai multor țări, inclusiv a SUA.

Pe piețele bursiere, sectorul energetic de pe indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu 2,19%, în timp ce echivalentul său de pe S&P-500 de pe Wall Street este în scădere cu 3,66% în jurul orei 15:15 GMT.

În același timp, petrolul Brent a scăzut cu 4,63%, la 83,56 dolari pe baril, cel mai mic nivel din ianuarie, în timp ce petrolul ușor american (West Texas Intermediate, WTI) a cedat 4,78%, la 76,25 dolari.

Citește și: 

Rusia a pierdut 90% din piața europeană a petrolului. Cât petrol trece prin România și Bulgaria

Cu doar două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a noilor sancțiuni ale Uniunii Europene, Rusia a pierdut deja peste 90% din piața sa din țările nordice ale blocului, care reprezentau în trecut pilonul principal al transporturilor de la terminalele baltice și arctice.

Rusia a livrat doar 95.000 de barili pe zi la Rotterdam - singura sa destinație europeană rămasă pentru livrările maritime în afara bazinului Mediteranei/Marea Neagră - în cele patru săptămâni până la 18 noiembrie. Această cifră este în scădere de la peste 1,2 milioane de barili pe zi trimiși în porturile din regiune în fiecare zi la începutul lunii februarie. State precum Lituania, Franța și Germania au oprit aceste importuri în urmă cu câteva luni, în timp ce Polonia a urmat exemplul în septembrie.

Trei sferturi din țițeiul încărcat în porturile rusești de la Marea Baltică se îndreaptă acum spre Asia, rafinăriile indiene achiziționând barilii pentru a profita de o perioadă de grație oferită de SUA și Regatul Unit și care se așteaptă să fie adoptată de UE. Aceasta ar scuti de sancțiuni încărcăturile înainte de intrarea în vigoare a interdicției, la 5 decembrie, atât timp cât sunt livrate până la 19 ianuarie.

Se așteaptă ca națiunile G7 să anunțe nivelul plafonului lor de preț pentru transporturile de țiței rusesc chiar miercuri. Încărcăturile cumpărate la prețuri peste acest nivel ar pierde accesul la navele europene și britanice, la asigurări și la alte servicii.

Volumele totale expediate din Rusia au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă săptămâni, de 2,67 milioane de barili pe zi, în cele șapte zile de la 18 noiembrie, în timp ce media mai puțin volatilă pe patru săptămâni a fost, de asemenea, în scădere, deși a rămas peste 3 milioane de barili pe zi pentru a șasea săptămână, scrie Bloomberg. Scăderile continue au contribuit la scăderea veniturilor săptămânale ale Kremlinului din comerțul cu petrol la cel mai mic nivel de la începutul lunii ianuarie. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel