Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an / Photo by Aphiwat chuangchoem
Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an / Photo by Aphiwat chuangchoem
Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima, întrucât Bruxelles-ul ar vrea să se renunțe la datul ceasurilor înainte și înapoi cu o oră, de două ori pe an. Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Când se schimbă, de fapt, ora în acest an. La fel ca în fiecare an, România se pregătește pentru a trece la ora de iarnă și în 2022, aceasta fiind ora legală oficială standard. România va trece la ora de iarnă pe 30 octombrie 2022.

Așadar, noaptea devine mai lungă. Acest lucru înseamnă mai exact, că ziua de 30 octombrie 2021 va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal. De obicei, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.

În ultimii ani, schimbarea orei a fost un subiect lung dezbătut, iar țările membre UE ar trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Astfel, 85% dintre locuitorii Europei au spus că sunt de acord, dar cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie definitivă.

Medicii susţin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul schimbarea orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului, iar cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice. Doctorii mai spun că în această perioadă trebuie să reduceți consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante!

Zile libere pentru români în 2023. Val de mini-vacanțe!

Merită, de asemenea, de precizat că din aceste patru zile libere legale rămase până la sfârșitul anului, doar una pică în weekend, și anume Crăciunul. Este vorba 

- Sfântul Andrei: 30 noiembrie - miercuri 

- Ziua Națională: 1 decembrie - joi 

- Crăciunul: 25 și 26 decembrie - duminică și luni. 

Cum va arăta însă anul 2023 din punctul de vedere al zilelor libere legale. Va fi un adevărat val de mini-vacanțe. Iată dovada:

- Anul Nou: 1 și 2 ianuarie - luni și marți 

- Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie- marți 

- Vinerea Mare: 14 aprilie - vineri
 
- Paștele ortodox: 16 și 17 aprilie- duminică și luni 

- Ziua Muncii: 1 mai - luni
 
- Ziua Copilului: 1 iunie - joi 

- Rusalii: 4 și 5 iunie - duminică și luni 

- Adormirea Maicii Domnului: 15 august - marți
 
- Sfântul Andrei: 30 noiembrie - joi 

- Ziua Națională a României: 1 decembrie - vineri
 
- Crăciunul: 25 și 26 decembrie - luni și marți.

Apar mai multe modificări la Codul Muncii, adoptate de Camera Deputaţilor, după ce mai multe directive europene ar fi trebuit transpuse în legislația noastră încă de la 1 august. Iar noile reglementări arată că salariații pot beneficia de mai multe zile libere, dar și de variante flexibile de lucru. 

Amendă de la 4000 la 8000 de lei

Astfel, documentul legislativ prevede acordarea concediului paternal, a celui de îngrijitor, pentru situațiile în care un membru al familiei este bolnav de cancer, dar și a unor zile libere pentru situații neprevăzute urgente.  Neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile va fi sancţionată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli noi pentru agenții imobiliari

Un proiect de lege recent depus la Senatul României...

Avertizare meteo. Iarna se întoarce în forță

Meteorologii au transmis o avertizare generală valabilă...

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...


pixel