Otrăvirea lui Navalnîi. Declarații ȘOCANTE ale creatorilor substanței NOVICIOK

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cazul Navalnîi: Rusia va răspunde! Ce sancțiuni a aplicat UE
Cazul Navalnîi: Rusia va răspunde! Ce sancțiuni a aplicat UE
Cazul Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse despre care experții germani susțin că a fost otrăvit cu substanța Noviciok, a stârnit o adevărată furtună la Moscova. Presa întoarce subiectul pe toate părțile, luând tot felul de reacții, unele critice și vehemente, chiar dușmănoase la adresa autorităților, altele mai blânde, dar nicidecum îngăduitoare.  

Într-un mod oarecum obsesiv, mulți dintre cei intervievați de mass-media - fie politicieni, analiști, oameni de afaceri - ridică două întrebări esențiale. Una: cum e posibil ca, după cazul fostului agent rus, Serghei Skripal, otrăvit și el cu Noviciok, dar la Londra, anul trecut, autoritățile ruse să repete aceeași gafă? A doua: dacă știau de substanța toxică, de ce familiei lui Navalnîi i s-a permis să transfere pacientul atât de repede în străinătate? 

Până una, alta, Kremlinul respinge versiunea otrăvirii, cerând insistent ca partea germană să prezite dovezi (nici în cazul Skripal, de altfel, Moscova nu a primit documentele solicitate), în timp ce laboratoarele care au analizat probele luate de la Navalnîi imediat după internarea acestuia într-un spital din Omsk, unde a ajuns de urgență după ce i s-a făcut rău, pe 20 august, în avionul care-l ducea din Siberia la Moscova, declară sus și tare că nu au găsit nici urmă de Noviciok sau alt agent toxic. 

Cum era de așteptat, au fost luați la întrebări și creatorii Noviciokului, Vladimir Uglev și Leonid Rink, potrivit cărora, dacă ar fi fost utilizată respectiva otravă consecințele ar fi fost considerabil mai serioase.  

Citește și Berlinul afirmă că Navalîi a fost otrăvit cu Noviciok. Reacția rușilor

”Folosirea unor substanțe organofosforice otrăvitoare, precum sarin, soman și noviciok (A-234) poate fi scoasă din calcul, deoarece sub presiunea vaporilor la o temperatură de peste 20 de grade Celsius și a gradului ridicat de toxicitate, pe lângă Navalnîi s-ar mai fi îmbolnăvit și toți cei din preajma lui. Ceea ce nu s-a întâmplat”, a explicat Uglev. 

”Simptomele au fost cu totul altele decât în cazul otrăvirii cu Noviciok”, a spus, la rândul său, Leonid Rink, doctor chimie. Potrivit spuselor sale, dacă ar fi fost otrăvit cu Noviciok, ”Aleksei Navalnîi ar fi avut febră extrem de mare, cu frisoane puternice și ar fi murit, nu ar fi intrat în comă. Dacă i s-ar fi dat Noviciok s-ar fi odihnit deja la cimitir. Și cu asta am spus totul”, a adăugat omul de știință. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel