OUG-ul pentru aprobarea Programului de Investiţii ''Anghel Saligny'', publicată în Monitorul Oficial

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial. 18 ONG-uri au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei.

Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021-2028 este de 50 de miliarde de lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale.

Deși premierul a menţionat că a fost respectată procedura în cazul adoptării acestui proiect, Expert Forum a solicitat luni Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

"Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituţie, în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare şi asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat şi art. 141 din Constituţia României referitor la Consiliul Economic şi Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituţie şi nici nu s-a primit un aviz. Contrar declaraţiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu", potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum.

ONG-rile semnatare ale scrisorii adresate Avocatului Poporului consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale, iar aprobarea acestuia este un demers care "serveşte mai degrabă intereselor politice". Chiar dacă înţeleg şi susţin necesitatea dezvoltării comunităţilor locale, organizaţiile cred că modalitatea de legiferare aleasă de Guvern este "abuzivă şi necorespunzătoare".

"În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii necesare pentru echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie", mai prevede actul normativ.

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale; drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice; sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Premierul Florin Cîţu a precizat că de la şedinţă au lipsit miniştrii USR PLUS, însă a fost cvorum pentru adoptarea acestui proiect.

Citește și: Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008

"Miniştrii USR PLUS, deşi sunt plătiţi pentru asta, nu au venit astăzi la şedinţa de guvern, dar am avut cvorum şi am aprobat singurul punct de pe ordinea de zi - Planul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". Eu vreau să fie foarte clar că ceea ce avem în acest program este în programul de guvernare şi nu facem altceva prin decizia de azi, respectăm programul de guvernare. Cine spune altceva nu face decât să mintă sau să nu respecte programul de guvernare", a afirmat Cîţu după şedinţă.

El a spus că este vorba despre un plan de investiţii care urmează să fie corelat cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ce va fi aprobat peste câteva săptămâni.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel