Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
De fapt există reglementate prin lege trei situații în care ne-am putem afla: caz suspect, contact direct și caz confirmat.
Caz suspect
În acest caz, stăm acasă acasă în izolare din momentul în care recunoaștem simptomele.
Sunăm la medicul de familie și îl informăm despre starea medicală.
Anunțăm DSPMB urgent la adresa de e-mail [email protected] sau telefonic la numărul unic 0219462.
Așteptăm să vină Ambulanță trimisă de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.
DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligați să stăm izolați la domiciliu sau la o altă adresa declarată.
Dacă starea de sănătate se agravează sunăm 112 pentru consult medical și eventuală internare.
Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului.
O nouă tulpină a SARS-CoV-2, îngrijorează lumea. Opinia OMS
Prezentarea la spital se face apelând la 112 (de către DSPMB ori pacient) menționând Decizia primită de la DSP.
Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare în spital, la domiciliu sau într-o altă locație, în funcție de rezultatele evaluării.
DSP va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical.
Măsură izolării încetează la dată confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu își pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecție respiratorie non COVID.
Contact direct
În acest cază trebuie să stăm în izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre că suntem contact direct. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă cameră față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune, cum ar fi baia sau bucătăria.
Persoanele care locuiesc la aceeași adresa, alături de noi, NU STAU ACASĂ, nu intră în izolare, nu sunt considerați contacți și nu beneficiază de concediu medical.
Imediat anunțăm medicul de familie pentru monitorizare.
Totodată trebuie anunțat DSPMB, prin e-mail: carantină@dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf sau digital, cu informații complete: nume și prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare în cazul în care este diferită de cea de domiciliu, numărul de telefon sau un număr de telefon al unei persoane de contact, adresa personală de e-mail sau la care este acces, număr de fax – dacă există, descrierea situației de caz, data la care a avut loc contactul direct, data la care am aflat și orice alte informații relevante).
Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină în cele 14 zile de la dată contactului fizic, trebuie anunțat medicul de familie ori se apelează numărul de urgență 112, pentru consult medical.
În cazul în care testarea confirmă infectarea, acesta devine caz suspect.
Caz confirmat
Și în acest caz, rămânem izolați la domiciliu. Dacă nu există această posibilitate, încercăm să stăm cât se poate izolați de restul familiei. Toată lumea trebuie să folosească mască și locurile comune trebuie dezinfectate.
Persoanele care locuiesc la aceeași adresa, alături de noi, sunt considerați contacti ai persoanei pozitive. Aceștia vor sta în izolare și vor beneficia de concediu medical!
DSP-urile vor emite și vor comunica pacientului o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a acestuia.
Prezentarea la spital se face apelând la 112, menționând Decizia primită de la DSP.
În cazul în care pacientul refuză să respecte obligația de prezentare la o unitate spitalicească, conform Deciziei primite de la DSP, acesta este pasibil de răspundere penală, conform legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...