Pact pe fiscalitate. Coșea: E nevoie de corectitudine când lucrurile se schimbă de la un concediu la altul
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Pactul pe fiscalitate a fost lansat astăzi
Pactul pe fiscalitate a fost lansat astăzi
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre importanța Pactului pe fiscalitate, document lansat marți și definit drept cea mai importantă reformă pe care statul o face după 1990.

"Am lucrat foarte mult împreună cu cei pe care îi vedeţi dumneavoastră aici în sală. Am avut o pauză. M-am gândit că poate nu va mai începe, dar munca pe care au depus-o aceşti tineri entuziaşti în ultima perioadă i-a condus în momentul de faţă la această situaţie, aş spune eu pe care ar trebui să o apreciem mult mai mult decât se vede în ce scrie în aceste pliante pe care le avem. Ceea ce avem noi în faţă, acest pact pentru fiscalitate, din punctul meu de vedere e mult mai mult decât discutăm noi. Eu văd în el o chestiune care poate să fie inclusă în categoria uneia dintre cele mai importante reforme pe care statul român le face după 1990. Dacă citim ce scrie în acest pliant, o să vedeţi că sunt nişte principii, 4 sau 5, extrem de importante, care fac din Pactul pentru fiscalitate o garanţie că fiscalitatea în România poate să devină, aşa cum s-a spus, un element de stabilitate, de echitate, de progres, că vom avea o economie reglementată altfel, că vom avea o economie care se va baza pe ceea ce este important în tot ceea ce înseamnă sistem economic şi anume colectarea şi distribuţia şi redistribuirea, bineînţeles. Dar eu văd ceva mult mai mult. Într-o economie de piaţă, aşa cum zicem că suntem, şi într-o oarecare măsură chiar suntem, statul nu mai poate interveni cu nişte măsuri arbitrare sau autoritare. Statul poate interveni aşa cum se întâmplă în lumea civilizată prin stimulente sau prin inhibitori fiscali", a susţinut Coşea, co-iniţiator al Pactului pentru fiscalitate.

El a explicat că statul poate interveni pe baza unei strategii, a unei viziuni pe care ar trebui să o aibă, fie pe bază de priorităţi, de interese în direcţia dezvoltării, opririi sau nedezvoltării unor activităţi economice în funcţie de un model pe care şi l-a creat şi în care crede într-o perioadă relativ îndelungată.

Citește și Mircea Coșea: ”Este bine că suntem anunțați că vin vremuri grele”

Conform economistului, Pactul de stabilitate pleacă de la ideea că trebuie să avem corectitudine, stabilitate, într-o economie în care lucrurile se schimbă de la "un concediu la altul". Pe lângă aceasta, există o lipsă de viziune în privinţa fiscalităţii.

"Noi avem nişte măsuri punctuale, pompieristice. Nu ştim ce ne aşteaptă sau dacă ştim nu ne pregătim pentru ce ne aşteaptă. De aceea e nevoie de o viziune. Nu-i spun strategie ca să nu sperie, nu-i spun plan, pentru că ar speria şi mai mult. Dar această strategie pe care statul o are nu poate să fie pusă în aplicare decât prin stimuli fiscali. Nu prin directive, nu prin ordonanţe de urgenţă", a spus Mircea Coşea.

Acesta a afirmat că elementul cel mai important în dezvoltare este interesul naţional, pentru că lumea se schimbă rapid, însă fiscalitatea rămâne un instrument pentru urmărirea acestui interes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel