Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Pandemia și-a înfipt colții adânc în rândul bunicilor și părinților noștri, o concluzie care poate fi ușor trasă analizând cifrele comunicate de Casa Națională de Pensii Publice.
Conform dateloc comunicate de Casa Națională de Pensii Publice la solicitarea DCBusiness, evoluția deceselor a fost una dramatică pe măsură de pandemia a evoluat astfel în anul 2019 au murit 223.338 de pensionari, în 2020 au decedat 232.463 iar anul trecut când valul de îmbolnăviri și decese a măturat România, au decedat 295.993 de pensionari.
Așadar față de anul 2019 care a fost un an obișnuit, anul trecut au decedat cu aproape 73.000 de oameni mai mult decât în mod normal.
Pensionările din ultimii trei ani au fosr după cum urmeazăîn 2019 s-au pensionat 262.427 de oameni, în 2020 au ieșit din activitate 310.677 de români iar anul trecut, în 2021, 298.071 au devenit pensionari.
Citește și: Câți pensionari sunt în România. Numărul lor a scăzut
Dacă ar fi să continuăm cu artimetica, diferențele dintre numărul celor nou ieșiți la pensie și decese crește exponențial pe măsură ce pandemia s-a instalat:
Câți pensionari are România
În luna ianuarie a anului 2021 România mai avea 4.620.725 față de 4.666.324 cât erau în ianuarie 2021 sau 4.672.147 în ianuarie 2020.
Numărul mediu de pensionari a fost în 2020 de 5,128 milioane persoane, în scădere cu 29.000 de persoane faţă de anul precedent, iar pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari) a fost de 1.500 lei, în creṣtere cu 16,1%.
Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.675 mii persoane, în creṣtere cu 3 mii persoane faţă de anul precedent.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1450 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,0% (comparativ cu 48,4% în anul precedent).
Indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 112,2%.
Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...