Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În timp ce o lume întreagă luptă împotriva noului coronavirus, în agricultură face ravagii altă boală contagioasă, la fel de periculoasă. Nu este primul an când bacteria xylella fastidiosa atacă arborii de măslin din Europa. Experții estimează că pierderile s-ar putea cifra la 20 de miliarde de euro, scrie BBC.
Pe Bătrânul continent, infecția a apărut pentru prima dată în 2016, când a distrus 800.000 de arbori de măslin din sudul Peninsulei, unde se produce aproape o treime din recolta mondială de măsline. Pagubele înregistrate de fermierii italieni din regiune au fost evaluate la 250 milioane de euro.
În câțiva ani, epifitia, boală care atacă plantele în anumite perioade de timp, s-a extins în Grecia, Franța, Spania, Portugalia, în nordul Africii și chiar în Orientul Mijlociu. Până atunci, bacteria a afectat culturile de viță de vie din 30 de stat americane. Deocamdată, în Europa boala atacă numai arborii de măslin, dar proprietarii de podgorii sunt îngrijorați, mai ales că mulți dintre ei cultivă atât struguri, cât și uleiuri de măslin.
Citește și: Un nutriționist cunoscut critică cel mai folosit ulei de către români: E toxic
În acest context, prognozeze experților privind pierderea recoltelor sunt descurajatoare. Se estimează că prețurile al uleiul de măsline va crește de câteva ori, iar peste 50 de ani acest produs ar putea dispărea de pe mesele noastre, dacă nu va fi găsit un medicament împotriva bacteriei.
Într-unul dintre ultimele sale studii, Academia americană de știință a elaborat o serie de previziuni referitoare la Italia, Spania și Grecia, unde se produce 95% din totalul de ulei de măsline din Europa. În opina experților de peste Ocean, cea mai bună soluție pentru evitrea unui dezastru ar putea fi selectarea tipurilor de măslini rezistenți la bacteria care blochează accesul plantelor la apă, și plantarea lor în locul celor bolnave. În caz contrar, Spania ar putea pierde 17 miliarde de euro, Italia 5 miliarde și Grecia 2 miliarde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...