Parlamentul European îngheață acordul comercial cu China
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Relațiile dintre UE și China se răcesc
Relațiile dintre UE și China se răcesc
Când Uniunea Europeană a adoptat sfârșit sancțiuni specifice împotriva oficialilor chinezi considerați responsabili pentru crimele împotriva umanității în Xinjiang în martie, puțini la Bruxelles se așteptau la represalii imediate din partea guvernului chinez. Dar dacă intenția Beijingului a fost de a intimida UE, mișcarea a avut repercusiuni dramatice.

Pe 21 mai, la doar câteva luni de la încheierea acordului comercial (CAI) între UE și China, Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru înghețarea ratificării sale. Acordul a fost unul controversat în Parlament, având în vedere îngrijorările legate de munca forțată din China, concluziile pripite și lipsa de protecție a drepturilor omului etc.

China care a sancționat mai mulți parlamentari și instituții europene a reușit să unească Parlamentul European cu privire la CAI și vor împiedica acum orice mișcare de ratificare atâta timp cât sancțiunile vor rămâne în vigoare.

Citește și: Acordul de monitorizare nucleară a Iranului a EXPIRAT. Ce urmează

Parlamentul European a criticat cu înverșunare încălcările drepturilor omului din China, adoptând numeroase rezoluții de condamnare și acordând prestigiosul său Premiu Saharov în 2019 lui Ilham Tohti, un erudit etnic uigur condamnat la închisoare pe viață pentru activitățile sale pașnice în domeniul drepturilor omului. 

Parlamentul UE a început, de asemenea, procesul pentru o nouă legislație de due diligence care, dacă ar fi adoptată, ar obliga companiile să prevină și să abordeze abuzurile asupra drepturilor omului și asupra mediului din lanțurile lor de aprovizionare, ceea ce le face practic imposibilă funcționarea în locuri strict reprimate, cum ar fi Xinjiang.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel